Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Online θα δίνονται οι χρήσεις γης από τις Πολεοδεομίες - διασύνδεση εφοριών και Πολεοδομιών.



Φρένο στην αυθαίρετη ερμηνεία των πολεοδομιών και των δήμων για τις χρήσεις γης βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτόν επιχειρείται η δημιουργία ξεκάθαρου πλαισίου - με το τι επιτρέπεται και τι όχι σε μια περιοχή - με τη διασύνδεση online εφοριών και πολεοδομιών.

Τις επόμενες ημέρες, με υπουργική απόφαση που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, αντιστοιχίζονται - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - οι 10.470 Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών με τις 18 νέες κατηγορίες χρήσεων γης που χρησιμοποιούν οι πολεοδομίες όπως προβλέπονται από τον νέο νόμο για τη Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση. Αυτό γίνεται, όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να πάψουν οι αυθαίρετες ερμηνείες από τις υπηρεσίες σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι σε κάθε περιοχή.

«Τα τελευταία 25-30 χρόνια έχουν εκδοθεί πολλά ειδικά διατάγματα για διάφορες περιοχές, κυρίως της Αττικής, με συνέπεια ειδικά για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μπαίνουν φραγμοί από τη διαφορετική ερμηνεία του νόμου μεταξύ υπηρεσιών - ακόμη και μεταξύ πολεοδομιών - αλλά και εξαιτίας τοπικών συμφερόντων» λένε στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι ίδιες πηγές φέρνουν ως παράδειγμα την περίπτωση της Βασιλίσσης Σοφίας. Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν έως τώρα, επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία και νοσοκομεία. Ενα άλλο παράδειγμα, αποτελεί σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, και η περίπτωση του Θησείου όπου με ειδικό διάταγμα επιτρέπεται η λειτουργία μόνο παραδοσιακών καφενείων.

Ετσι, όπως λένε, σε ό,τι αφορά τη Βασιλίσσης Σοφίας ό,τι λειτουργεί ως επιχείρηση από το ισόγειο και πάνω είναι παράνομο, ενώ το Θησείο είναι γεμάτο καφετέριες και όχι παραδοσιακά καφενεία. «Τώρα με τη σύνδεση των ΚΑΔ με τις χρήσεις γης προσπαθούμε να εφαρμόσουμε την κοινή λογική: ένα εμπορικό κατάστημα όπου κι αν είναι δεν έχει σημασία αν πουλάει ρούχα ή παιχνίδια» συμπληρώνουν.

ΕΜΠΟΔΙΑ. Η προσπάθεια ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει πάντα επιτυχία. Ενδεικτική είναι, σύμφωνα με πηγές, η περίπτωση του Παλαιού Ψυχικού. Ενώ το σχέδιο νόμου που συζητήθηκε στη Βουλή το καλοκαίρι προέβλεπε τη λειτουργία μαγαζιών ακόμη και σε δήμους πολυτελείας, αρκεί τα οικόπεδα να έχουν πρόσβαση σε λεωφόρους, εντούτοις λόγω πιέσεων που ασκήθηκαν στη Βουλή τώρα επιτρέπονται μόνο γραφεία και πρεσβείες. Το ίδιο συνέβη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και στην περίπτωση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος της Βούλας.

Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα λένε ότι μέχρι σήμερα για να πάρει κάποιος άδεια ώστε να ανοίξει για παράδειγμα ένα καφέ, αναζητούσε στον δήμο τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης. Στη συνέχεια, πριν το θέμα πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο, έπρεπε να υπάρχει γνωμοδότηση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου. «Και εδώ παιζόταν όλο το παιχνίδι…» εξηγούν.

e-πολεοδομία. Ταυτόχρονα, όπως εξηγούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε ό,τι αφορά την εντός σχεδίου δόμηση, μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης για κάθε οικοδομικό τετράγωνο που υπάρχει σε σχέδιο πόλης.

Πώς θα γίνει αυτό; Μέσω της e-Πολεοδομίας. Ο ενδιαφερόμενος μέσω του ηλεκτρονικού του υπολογιστή θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που τον αφορούν: τον συντελεστή δόμησης, τις χρήσεις γης, αν το κτίσμα είναι εντός σχεδίου κ.ά.

Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη - έχει οριστεί ο ανάδοχος - και ήδη έχουν συλλεχθεί όλα τα στοιχεία που αφορούν τον Πειραιά και τα Γιάννινα. «Η εφαρμογή δεν θα τεθεί σε λειτουργία αποσπασματικά αλλά συνολικά τον επόμενο χρόνο» λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.

ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ. Για την εκτός σχεδίου δόμηση πλήρης εικόνα θα υπάρχει από το τέλος του 2020, με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και της ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των θεσμικών γραμμών: αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, προστατευόμενες περιοχές, οριοθέτηση αιγιαλού - παραλίας, οικισμοί προ του 1923 και κάτω από 2.000 κατοίκους κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση πρόσβαση στις πληροφορίες θα έχουν οι μηχανικοί, στη δεύτερη φάση οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και στην τελική ανάπτυξη του σχεδίου θα μπορούν όσοι θέλουν να μπαίνουν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του ΥΠΕΚΑ.

Χωροταξικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα

«Βάζουμε τέρμα στις ερμηνείες των υπηρεσιών και ολοκληρώνουμε τον χωροταξικό σχεδιασμό σε όλη τη χώρα στα επόμενα πεντέμισι χρόνια» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. «Ο κάθε πολίτης, η κάθε επιχείρηση θα ξέρει από το σπίτι του και τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή τι μπορεί να κάνει και πού. Ταυτόχρονα μειώνουμε το κόστος για το Δημόσιο και τον φόρτο εργασίας των υπαλλήλων».