Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Και παλιά και μικρά.Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψήφιων αγοραστών στρέφει το ενδιαφέρον της προς τα διαμερίσματα ηλικίας από 5 και άνω.

Από τις αγορές μάλιστα που γίνονται το 30% περίπου αφορά σε διαμερίσματα που η ηλικία τους υπερβαίνει τα 30 χρόνια. Αντίθετα , μόλις το 23% των αγοραστών προτιμά τα νεότευκτα διαμερίσματα. Τα στοιχεία αυτά που προέρχονται από έρευνα που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα και αφορά στις πωλήσεις κατοικιών στην διάρκεια του προηγούμενου έτους θεωρούνται ως μία ασφαλής ένδειξη ότι το υπερβάλλον αδιάθετο απόθεμα των κατοικιών που υπάρχει σήμερα θα απαιτηθεί χρόνος που θα ξεπερνά τα 2 έτη για να απορροφηθεί.

Επίσης το 46% των διαμερισμάτων που πωλούνται έχουν εμβαδόν που δεν ξεπερνα τα 80 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με μεσίτες που ασχολούνται με την αγορά κατοικίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη , ο αριθμός εκείνων που αγοράζουν σπίτι με εμβαδόν μεγαλύτερο των 170 τετραγωνικών μέτρων περιορίζεται κάτω από το 12% περίπου που ήταν πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο. Αιτία , σύμφωνα με τους ίδιους μεσίτες πέραν του κόστους είναι και η σημαντική φορολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται η απόκτηση αλλά και η χρήση μίας κατοικίας μεγάλου εμβαδού.