Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Πτώση τιμών στα ακίνητα.



Σε ολοένα και μεγαλύτερη ύφεση βυθίζεται η αγορά ακινήτων, απειλώντας έναν κλάδο που τα τελευταία χρόνια στήριξε όχι μόνο την ανάπτυξη του πιστωτικού συστήματος αλλά και την εγχώρια οικονομίας γενικότερα.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι τράπεζες, οι επενδύσεις σε κατοικίες καταγράφουν ραγδαία υποχώρηση, οι τιμές υποχωρούν, το απόθεμα των αδιάθετων ακινήτων παραμένει αναλλοίωτο, η ζήτηση από πλευράς των αγοραστών είναι ανύπαρκτη, τα αιτήματα που υποβάλλονται για στεγαστικά δάνεια χαρακτηρίζονται ελάχιστα, ενώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για αγορά κατοικίας αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Πτώση τιμών - πάγωμα επενδύσεων
Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) κατέγραψαν στο πρώτο τρίμηνο του 2010 μέση μείωση 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, ενώ περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο (-5,7%). Ήτοι στο πρώτο εξάμηνο του έτους σημείωσαν υποχώρηση 3,75%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι επενδύσεις σε κατοικίες κατέγραψαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 μείωση με ετήσιο ρυθμός 17,9%. Έτσι, το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι επενδύσεις σε κατοικίες αντιστοιχούσαν μόνο στο 3% του ΑΕΠ έναντι 7,7% την περίοδο 2000-2006.
Δεδομένου ότι ο αριθμός των οικοδομικών αδειών, ο οποίος αποτελεί πρόδρομο δείκτη των επενδύσεων σε κατοικίες, υποχωρούσε συνεχώς στη διάρκεια του 2009, εκτιμάται ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες δεν θα ανακάμψουν εντός του 2010.
Μείωση αιτημάτων 80%
Την ίδια στιγμή "παγωμένη" εξακολουθεί να είναι η αγορά των στεγαστικών δανείων, καθώς συνολικά εκταμιεύονται λιγότερα από 400 δάνεια το μήνα, όταν πριν από δύο χρόνια χορηγούνταν 1.500 με 1.700 στεγαστικά σε μηνιαία βάση.
Τα νοικοκυριά εμφανίζονται στο σύνολό τους απρόθυμα να προχωρήσουν, υπό τις παρούσες συνθήκες, στην λήψη δανείου για αγορά κατοικίας, με αποτέλεσμα τα αιτήματα που υποβάλλοντα στα τραπεζικά υποκαταστήματα να είναι ελάχιστα.
Επικεφαλής στεγαστικής πίστης ιδιωτικής τράπεζας τονίζει στο axiaplus.gr ότι "η ζήτηση από νοικοκυριά με ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα είναι "παγωμένη", προσθέτοντας μάλιστα ότι κατά την διάρκεια του Αυγούστου τα αιτήματα που υποβλήθηκαν στο πιστωτικό σύστημα ήταν μειωμένα κατά 80% σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 2009
Ο ίδιος τονίζει ότι η αγορά χειροτερεύει από μήνα σε μήνα, ύστερα από πολλά χρόνια υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ενώ παραδέχεται ότι και οι τράπεζες έχουν αυστηροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου των υποψηφίων δανειοληπτών.
Σε ιστορικό χαμηλό τα νέα δάνεια
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ετήσια άνοδος των υπολοίπων στη στεγαστική πίστη υποχώρησε τον περασμένο Αύγουστο στο 1,6%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό στην εποχή του ευρώ.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κάμψης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια σημειώνεται ότι το 2009 έκλεισε με ρυθμούς 3,7%, το 2008 με 11,5% και το 2007 με 22%. Μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες της εφετινής χρονιάς οι νέες εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στα 4,61 δισ. ευρώ καταγράφοντας σε ετήσια βάση οριακή μεταβολή, με την πλειονότητά τους να κατευθύνεται είτε σε "πράσινες" ενέργειες ή σε εξόφληση οφειλών του παρελθόντος.
Την ίδια ώρα, οι καθυστερήσεις στην στεγαστική πίστη -την πλέον αξιόπιστη κατηγορία δανείων προ κρίσης- έχει ξεπεράσει το 9% (8,5% στο πρώτο εξάμηνο), σε σύνολο χαρτοφυλακίου 81,24 δισ. ευρώ, με τα "κόκκινα" στεγαστικά να φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ.Πηγή www.axiaplus.gr