Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Τα «κόκκινα» δάνεια θα ξεπεράσουν τα 31 δισ. ευρώ.



ΣE κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί το πιστωτικό σύστημα εξαιτίας της αύξησης που καταγράφουν τα επισφαλή δάνεια κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2011.
Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 9% στο εξάμηνο του 2010, θα υπερβεί το 10,5% στο τέλος της τρέχουσας χρήσης, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών αναλυτών, θα εκτοξευτεί ενδεχομένως και πάνω από το 12% μέσα στο 2011.
Πρακτικά η εξέλιξη αυτή τοποθετεί το ύψος των «κόκκινων δανείων» στα 27,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010 και πάνω από 31 δισ. ευρώ το 2011.
Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, δεδομένων των προβλέψεων για ύφεση στην Ελλάδα και το 2011, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να δουν μικρότερη ζήτηση για δάνεια και ταυτόχρονα υψηλότερα επίπεδα επισφαλειών. Ωστόσο επισημαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης παρουσιάζει ενδείξεις αποκλιμάκωσης.
Το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, επηρέασε αρνητικά τη χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και οδήγησε σε αυξημένη δυσκολία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση. Παράλληλα, μείωσε τη ζήτηση νέων δανείων και ενέτεινε τη διστακτικότητα των τραπεζών να προχωρήσουν σε νέες χορηγήσεις, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης.
Την ίδια στιγμή, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, με έκθεση του την περασμένη εβδομάδα, δεν θεωρεί ότι οι επισφάλειες στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα και η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία επικείμενης δημοσιονομικής προσαρμογής καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολες τις προβλέψεις. Η Fitch περιμένει, σύμφωνα με τους αναλυτές της, ότι οι επισφάλειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον έως τα μέσα του 2011.
Ακόμη και η πραγματοποίηση ρυθμίσεων που περιλαμβάνουν μέτρα από επιμήκυνση της διάρκειας ως και «γενναία» μείωση των μηνιαίων δόσεων, δεν εγγυάται τελικώς την εξυπηρέτηση των δανείων ενώ παραμένει άγνωστη η εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως της ανεργίας. Καθώς, δε, η άνοδος της ανεργίας αποτυπώνεται με χρονική καθυστέρηση στις επισφάλειες, εύλογα κατανοεί κανείς πόσο δύσκολες είναι οι εκτιμήσεις ακόμη και για τα επόμενα τρίμηνα.
Το πιστωτικό σύστημα θεωρεί κομβικής σημασίας για την εξέλιξη των επισφαλειών τον ρυθμό αύξησης της ανεργίας, καθώς από τις εκτιμήσεις των τραπεζών προκύπτει ότι άνοδος κατά μία μονάδα του ποσοστού ανεργίας αντιστοιχεί σε αύξηση κατά μισή μονάδα των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή δανείων (κυρίως καταναλωτικών) και πιστωτικών καρτών.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να συνεχίσουν την πολιτική σχηματισμού αυξημένων προβλέψεων και ήδη οι εκτιμήσεις για το σύνολο του 2010 κάνουν λόγο για προβλέψεις της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ.
Hδη στο πρώτο εξάμηνο του 2010, οι προβλέψεις ανήλθαν στα 3,5 δισ. ευρώ για το σύνολο του κλάδου, όσες ήταν περίπου για το σύνολο του 2009.
Μεγαλύτερη η πληγή από τα καταναλωτικά.
Στο τέλος Ιουνίου τα καταναλωτικά δάνεια που έχουν περάσει σε οριστική καθυστέρηση υπολογίζονται στα 6 δισ. ευρώ, στο 16,7% του συνόλου, από 14,7% στο τέλος του πρώτου τριμήνου και 13,4% το 2009.
Οι καθυστερήσεις στη στεγαστική πίστη παρουσιάζουν σχετική συγκράτηση στο δεύτερο τρίμηνο και ο σχετικός δείκτης υπολογίζεται στο 8,5% από 8,2% στο πρώτο και 7,4% το 2009. Πρόκειται για περίπου 7 δισ. ευρώ δανείων σε καθυστέρηση σε μια κατηγορία χορηγήσεων που θεωρούνταν προ κρίσης ως η πλέον ασφαλής για τις τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, με στοιχεία εξαμήνου, οι καθυστερήσεις υπολογίζονται στο 7,5% των επιχειρηματικών δανείων από 7% στο πρώτο τρίμηνο και 6,7% στο τέλος του 2009.Πηγή: Express.gr