Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010
Χωρίς ενοικιαστή ένα στα πέντε καταστήματα.
Η διαθεσιμότητα έχει εκτοξευθεί στο 20% παρά τη μεγάλη πτώση των ενοικίων
Τη χειρότερη εικόνα μεταξύ των υπολοίπων κατηγοριών ακινήτων παρουσιάζουν τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με έρευνα της Southeast Real Estate για την κτηματαγορά το τρίτο τρίμηνο του έτους, κατά την οποία προκύπτει ότι τα ενοίκια υποχωρούν με ρυθμούς έως και 20%. Συγκεκριμένα, η αγορά χαρακτηρίζεται από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα από τις επαναδιαπραγματεύσεις των υφιστάμενων μισθωτικών συμβολαίων, καθώς οι ενοικιαστές επιδιώκουν να μειώσουν το ύψος του ενοικίου και κατά συνέπεια τα λειτουργικά τους έξοδα. Κύριος λόγος είναι ότι το λιανεμπόριο γενικότερα είναι ο τομέας που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης έχει ως αποτέλεσμα να πιέζονται προς τα κάτω και οι τιμές ενοικίασης καταστημάτων, ακόμα και σε περιοχές πρώτης προβολής (π.χ. οδός Ερμού) και υψηλής εμπορικότητας.
Οπως αναφέρει η έκθεση, ένας ακόμα λόγος που πιέζει τα ενοίκια των καταστημάτων σε χαμηλότερες «τροχιές» είναι και ο νέος νόμος για τις επαγγελματικές μισθώσεις, για τον οποίο, μάλιστα, έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα οι εταιρείες του κλάδου. Βάσει αυτού, οι μισθωτές έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε καταγγελία του μισθωτηρίου συμβολαίου, ακόμα κι αν έχουν παραιτηθεί του σχετικού δικαιώματος κατά την υπογραφή της σύμβασης, ενώ μπορούν να αποχωρήσουν από κάποιο ακίνητο με το πέρας μόλις 12 μηνών από την ενοικίασή του, καταβάλλοντας μόλις ένα ενοίκιο ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη. Με τη σειρά τους οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να διασφαλίσουν την παραμονή των ενοικιαστών, μέσω χαμηλότερων τιμών ενοικίου και αισθητά περιορισμένο ή και καθόλου «αέρα» (άυλη εμπορική αξία).
Υψηλή διαθεσιμότητα
Εστω κι έτσι, όμως, το ποσοστό των διαθέσιμων προς ενοικίαση καταστημάτων έχει εκτοξευτεί πλέον σε περίπου 20% στο κέντρο της Αθήνας, μιας και μεγάλος αριθμός καταστημάτων σε κεντρικές και δευτερεύουσες τοποθεσίες, όπως Κολωνάκι, Γλυφάδα και επί της οδού Πατησίων «κατέβασε ρολά». Η κατάσταση είναι ακόμα δυσμενέστερη στις αγορές των άλλων μεγάλων ελληνικών πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό των διαθέσιμων καταστημάτων έχει ξεπεράσει το 20%. Σύμφωνα μάλιστα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν προβλέπεται καμία διαφοροποίηση, αλλά μάλλον επιδείνωση της κατάστασης μέχρι τα τέλη του έτους.
Κατά τη Southeast «για το υπόλοιπο του 2010 αναμένονται περαιτέρω πιέσεις για μείωση των μισθωτικών αξιών στα καταστήματα λιανικής πώλησης με ταυτόχρονα ανοδικές τάσεις στις αποδόσεις καταστημάτων πρώτης προβολής». Αυτό μεταφράζεται σε περαιτέρω μείωση των αξιών των εμπορικών ακινήτων.
Οσον αφορά το ύψος των ενοικίων, αυτά έχουν μειωθεί με ποσοστό που κυμαίνεται από 15% έως και 20% σε τοποθεσίες υψηλής εμπορικότητας και έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια του 2010 σε επίπεδα κάτω των 200 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα στην οδό Ερμού, μεταξύ 100 και 160 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως στο Κολωνάκι (Τσακάλωφ και Σκουφά) και περίπου 80 με 130 ευρώ/τ.μ. στους εμπορικούς δρόμους της Γλυφάδας.
Οσον αφορά τα καταστήματα που βρίσκονται σε δευτερεύουσες τοποθεσίες, οι μειώσεις στα μισθώματα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, φθάνοντας τα επίπεδα του 20% με 25%. Αντίστοιχα, η γενικότερη αδράνεια της αγοράς και η έλλειψη αγοραπωλησιών οδήγησαν σε αύξηση των αποδόσεων των καταστημάτων σε επίπεδα πάνω από 6,5% για ακίνητα πρώτης κατηγορίας και περίπου 7,5% για καταστήματα σε δευτερεύουσες τοποθεσίες
Τα εμπορικά κέντρα
Σε αντίθεση με τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα εμφανίζουν καλύτερη εικόνα και μεγαλύτερες αντοχές στις πιέσεις της κρίσης, με τις πωλήσεις τους να είναι οριακά αυξημένες κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι ειδικοί αποδίδουν την εξέλιξη αυτή κυρίως στις πολλαπλές χρήσεις που προσφέρουν τα εμπορικά κέντρα στους καταναλωτές, όπως αίθουσες κινηματογράφων, χώρους εστίασης, εστιατόρια - cafe και λοιπές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Τα ενοίκια πρώτης κατηγορίας στα εμπορικά κέντρα κατέγραψαν σχετικά μικρή πτώση και κυμάνθηκαν στις αρχές του 2010 στα επίπεδα των 60 με 70 ευρώ ανά τ.μ. με αποδόσεις που προσεγγίζουν το 7,5% με 8%.
Οσον αφορά τις νέες αναπτύξεις, τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία το εμπορικό κέντρο Capitol του Ομίλου Χαραγκιώνη στο κέντρο της Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού), ένα κτίριο επιφάνειας 28.000 τ.μ. Το 2011 αναμένεται η λειτουργία του Viohalco Shopping Center (24.000 τ.μ.) στον Κηφισό, του Athens Metro Mall (22.000 τ.μ.) στον Αγιο Δημήτριο και του εκπτωτικού κέντρου της McArthur Glenn (25.000 τ.μ.) στα Σπάτα, προσθέτοντας έτσι άλλα 99.000 τ.μ.
Πηγή www.kathimerini.gr