Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

«Βουνό» οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά.



Πρόβλημα επιλογής και αξιολόγησης-έγκρισης των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αντιμετωπίζει τώρα η ΔΕΗ, καθώς ο αριθμός τους είναι πολλαπλάσιος απ' ό,τι είχε προβλεφθεί, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο ΠΕΚΑ σκέφτεται να ενεργοποιήσει το μέτρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης προκειμένου να βάλει «φρένο» στις πολλές αιτήσεις.
Αν γινόταν δεκτές όλες οι αιτήσεις, το συνολικό ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό της χώρας θα αυξανόταν αμέσως κατά 50% και ο στόχος πού έχει τεθεί για το 2020, θα υπερκαλυπτόταν στο διπλάσιο από τώρα.
Σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία και πριν ολοκληρωθεί η καταγραφή, οι αιτήσεις είναι πάνω από 32.000 και αφορούν συνολική ισχύ περίπου 5.800 MW, ενώ η ΔΕΗ είχε υπολογίσει 1.500 ΜW μέχρι το 2014.
Αναλυτικότερα, 11.400 αιτήσεις υπεβλήθησαν σε Μακεδονία- Θράκη, 9.100 σε Πελοπόννησο- Ήπειρο, 9.800 στην Κεντρική Ελλάδα και 2.000 στα νησιά.
Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ θα προχωρήσουν σε καταμέτρηση των αιτήσεων ανά Νομό, ώστε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να μπορούν να πουν επακριβώς πόση ισχύ αντέχει το δίκτυο κάθε περιοχής. Οι αιτήσεις για πλεονάζουσα ισχύ θα μπούν στο "ψυγείο" και οι ενδιαφερόμενοι θα περιμένουν να πάρουν τη θέση όσων δεν θα καταφέρουν να δανειστούν από τις τράπεζες, ή να εκσυγχρονιστούν τα δίκτυα της ΔΕΗ, ώστε να μεγαλώσει η χωρητικότητά τους.
Πηγή www.ered.gr