Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Οι επενδυτές επιστρέφουν στα επαγγελματικά ακίνητα.



Αύξηση των πωλήσεων επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία και εμπορικά καταστήματα) αναμένουν οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ κατά το 2011, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες επισπεύδουν τις διαδικασίες των κατασχέσεων, προκειμένου να ικανοποιήσουν την ζήτηση που υπάρχει αυτήν την περίοδο για αγορές τέτοιου είδους ακινήτων. Με βάση σχετική μελέτη της PricewaterhouseCoopers και του ULI (Urban Land Insitute), σε δείγμα 875 ιδιοκτητών, εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, επενδυτών, συμβούλων και πιστωτών, όσοι εξετάζουν επενδυτικές επιλογές στην αγορά ακινήτων παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην αμερικανική οικονομία και συνεχίζουν να αναζητούν ακίνητα χαμηλού ρίσκου (επομένως υψηλών προδιαγραφών), των οποίων τα έσοδα από τις ενοικιάσεις να καλύπτουν το κόστος της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι κύριοι αγοραστές θα είναι ασφαλιστικοί όμιλοι και επενδυτικές εταιρείες ακινήτων, που διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και πρόσβαση σε δανεισμό.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι στεγαστικά δάνεια ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων που αφορούν επαγγελματικά ακίνητα πρόκειται να «ωριμάσουν» από σήμερα και μέχρι το 2014, κάτι που σημαίνει ότι οι δανειστές θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν τις υφιστάμενες οφειλές τους, πιθανώς απέναντι σε λιγότερο γενναιόδωρους δανειστές. Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια θα πρέπει να προέλθουν είτε από άλλους επενδυτές είτε από υψηλότερα έσοδα από τα ακίνητα ή από τις ίδιες τις τσέπες των ιδιοκτητών, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, οι τελευταίοι θα βρεθούν ενώπιον του φάσματος της κατάσχεσης.
Ηδη, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αρκετοί έχουν συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια για να αποκτήσουν ακίνητα σε ελκυστικές τιμές από ιδιοκτήτες που στερούνται ρευστότητας και δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι προσπάθειές τους αυτές δεν έχουν αποφέρει καρπούς, λόγω των πιστωτών που προτιμούσαν να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων, προσφέροντας «ανάσες» στους δανειολήπτες, παρά να προχωρούν σε κατασχέσεις
Πηγή www.kathimerini.gr