Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Φρένο με εγγυητική επιστολή σε φωτοβολταϊκά έως 500 KW.



ΣTHN έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα θεσπίζεται η υποχρέωση κατάθεση εγγυητικής επιστολής μαζί με τις αιτήσεις για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 500 KW πρόκειται να προχωρήσει σύντομα η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη.
Στόχος της απόφασης, η οποία προβλέπεται από τον τελευταίο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα των ενδιαφερόμενων επενδυτών και να αποφευχθεί ο κίνδυνος της δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου χωρίς πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον και εν συνεχεία της εμπορίας αδειών.
Η έκδοση της υπουργικής απόφασης προβλέπεται έως το τέλος Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται από την πλευρά της ΔΕΗ ο προσδιορισμός της χωρητικότητας των δικτύων της σε κάθε νομό της χώρας. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ 20.000 αιτήσεις για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 3.000 MW. Σε αυτές τις αιτήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι μεγάλες επενδύσεις, όπως και τα πολύ μικρά συστήματα που θα εγκατασταθούν στις στέγες και τις προσόψεις των κτιρίων. Από το σύνολο των 20.000 αιτήσεων οι 6.000, που αντιστοιχούν σε 600 MW, προέρχονται από επαγγελματίες αγρότες. Οι αιτήσεις θα γίνουν κατά προτεραιότητα αποδεκτές εφόσον έχουν υποβληθεί έως το τέλος Οκτωβρίου. Από την 1η Νοεμβρίου και μετά και οι αιτήσεις των αγροτών μπαίνουν στη συνολική λίστα.
Με βάση την υπό επεξεργασία υπουργική απόφαση ο υποψήφιος επενδυτής θα καλείται να καταβάλει εγγύηση, η οποία, εάν πραγματοποιήσει την επένδυση, θα συμψηφίζεται. Αν δεν την πραγματοποιήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα, η εγγύηση θα καταπίπτει υπέρ της ΔΕΗ. Το ποσόν της εγγύησης θα συναρτάται με τη σχεδιαζόμενη εγκατεστημένη ισχύ και θα κυμαίνεται μεταξύ 100-200 ευρώ ανά KW.
Πρέπει να σημειωθεί ότι έως το 2020 με βάση άλλη υπουργική απόφαση προβλέπεται να εγκατασταθούν συνολικά 2.200 MW φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλη τη χώρα. Eτσι το υπουργείο επιδιώκει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων να μετουσιωθεί σε πράξη και να προστατευθούν οι σοβαροί επενδυτές έναντι των «αεριτζήδων».
Πηγή www.express.gr