Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Φάκελος ανακαίνιση: τρία μυστικά για επιτυχημένες επεμβάσεις.



Οι αγοραπωλησίες σπιτιών μπορεί να αποτελούν μακρινή ανάμνηση αλλά η αλήθεια είναι ότι όσοι έχουν ένα ακίνητο στην κατοχή τους θέλουν συνεχώς να το βελτιώνουν. Με την οικονομική στενότητα να μην μας επιτρέπει κινήσεις μεγάλου …οικονομικού βεληνεκούς, μία άλλη λύση είναι να αναμορφώσουμε το σπίτι που ήδη έχουμε!
Στοιχίζει πολύ φθηνότερα και μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ένα παλαιό διαμέρισμα. Υπάρχουν όμως αρκετά μυστικά.
Ξεκινάμε από το πιο συνηθισμένο λάθος που δυστυχώς έχει γίνει και μόδα.
Η εξώπορτα ενώθηκε με το σαλόνι. Η κουζίνα με το σαλόνι, η τραπεζαρία με το σαλόνι και …το χώλ, ποιο χωλ; Αυτό είχε χαθεί προ καιρού. Και όμως, οι άνθρωποι που σχεδίασαν τα από τα απλά παλαιά σπίτια μέχρι τις αρχοντικές πολυκατοικίες των Αθηνών, κάτι είχαν στο μυαλό τους όταν δημιουργούσαν αυτούς τους «άχρηστους» για εμάς χώρους!
Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Για να σας προφυλάξω στην περίπτωση που είτε πρόκειται να κληρονομήσετε είτε να αγοράσετε ένα παλαιό διαμέρισμα και σκοπεύετε να το ισοπεδώσετε και να το ενοποιήσετε για να …φαίνεται μεγαλύτερο. Πιστέψτε με ούτε θα φαίνεται ούτε θα είναι μεγαλύτερο!
Η κίνηση της ενοποίησης των χώρων του σπιτιού μπορεί να ήταν επιβεβλημένη λόγω των τετραγωνικών μέτρων των διαμερισμάτων που συνεχώς μειώνονταν αλλά η αλήθεια είναι ότι ένας καλός αρχιτέκτονας στα δύσκολα φαίνεται και όχι στα εύκολα…
Η σημασία του Χωλ
Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. Το χωλ, είναι ίσως από τα σπουδαιότερα τμήματα ενός σπιτιού. Αποτελεί το όριο μεταξύ του εκτός και του εντός και είναι ένα βασικό μέτρο προστασία και ασφαλείας από τους έξω κινδύνους. Μετάφραση: έχετε παραγγείλει πίτσες ενώ μένετε σε ένα νέου τύπου διαμέρισμα. Ο αγνώστων λοιπών στοιχείων πιτσαδόρος –δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους- φτάνει στο σπίτι σας. Ανοίγετε την πόρτα και με μία ματιά βλέπει όλο το σαλόνι σας.
Την μεγάλη LED τηλεόραση, το ηχοσύστημα, το ολοκαίνουργιο iMac, τους πίνακές σας, τα χαλιά σας και …ίσως και τη γυναίκα σας… που έτυχε να περνάει με τη βραδινή ελαφριά αμφίεση.
Δεν χρειάζεται να είναι ό ίδιος …ύποπτος. Το πρωί που θα πάει για καφέ με τους φίλους του στην πλατεία μπορεί να συζητήσει για το υπέροχο high tech διαμέρισμα που πήγε στην οδό τάδε, νούμερο τάδε. Και κάποιος μπορεί να ακούει… Το χωλ είναι ένα πολύ πρακτικό φυσικό όριο του διαμερίσματος. Σας επιτρέπει να καλωσορίζετε τους καλεσμένους πριν περάσουν για να δουν την υπόλοιπη παρέα. Να κρεμάσουν το παλτό τους αντί να το αφήσουν πάνω στον καναπέ. Σας προσφέρει και αυξημένη ηχομόνωση από τους ..περαστικούς του ορόφου και αν το γκρεμίσετε δεν έχετε να κερδίσετε τίποτα.
«Πριν λίγο καιρό, επειδή και ο γράφων μένει σε σπίτι χωρίς χωλ, ένα παιδί από delivery έφτασε στην πόρτα μου και όχι απλά σάρωσε όλο το σπίτι μου με μία ματιά αλλά μου είπε κιόλας: «ωραίο χαλί έχεις»… Δεν φαντάζεστε πόσο άβολα ένιωσα.
Όχι στις ενιαίες κουζίνες!
Μία άλλη «παραξενιά» των παλιών αρχιτεκτόνων που αποφάσισαν να αψηφήσουν οι νεότεροι, ήταν οι κλειστές και ξεχωριστές κουζίνες. Μάλιστα ήθελαν τόσο πολύ να διαχωρίσουν την κουζίνα από το υπόλοιπο σπίτι που στην μέσα μεταξύ της κουζίνας και του σαλονιού έβαζαν και άλλο έναν μικροσκοπικό χώρο, το επονομαζόμενο «οφίς». Μα τι σκέφτονταν; Υπάρχει πιο ωραίο θέαμα από άπλυτα πιάτα και πιο ωραία μυρωδιά από τηγανισμένα ψάρια …στο σαλόνι; Σίγουρα όχι!
Ξέρω ότι κατά κύριο λόγο παραγγέλνετε σουβλάκια και η κουζίνα σας είναι διακοσμητικό στοιχείο στο διαμέρισμα αλλά η ενοποίησή της με το σαλόνι είναι μια εντελώς άστοχη ιδέα. Κανείς δεν θέλει να βλέπει τα πιατικά σας. Κανείς δεν θέλει να βλέπει και κυρίως να μυρίζει τα μαγειρέματα που μπορεί να κάνετε στην κουζίνα σας. Αφήστε λοιπόν την κουζίνα ήσυχη και σκεφθείτε ότι μαζί με τον τοίχο που θα μείνει όρθιος διατηρώντας την στατικότητα του κτιρίου, εσείς θα έχετε κερδίσει και έναν τοίχο για να κρεμάσετε ένα έργο τέχνης ή να τοποθετήσετε την τραπεζαρία σας!
Το μαρμάρινο μπάνιο είναι must!
Μπαίνετε στο παλιό διαμέρισμα και αντικρίζετε το παλιό μπάνιο. Είναι αλήθεια ότι είναι ταλαιπωρημένο. Δίνετε εντολή να γκρεμιστεί και να αντικατασταθούν όλα με καινούργια. Μήπως όμως έχετε την τύχη νε ζείτε σε καλή πολυκατοικία εποχής με ορθομαρμάρωση; Μήπως οι τοίχοι είναι καλυμμένοι από το πάτωμα μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος με μασίφ μάρμαρο; Θαυμάστε το και μην το ξηλώσετε. Αφενός η αξία του είναι ανεκτίμητη και αφετέρου μία πολύ πιο απλή και οικονομική λύση από το να το ξηλώσετε και να βάλετε πλακάκια, είναι να το τρίψετε και να γίνει καινούργιο και γυαλιστερό. Άλλωστε μην ξεχνάτε, το πλακάκι εφευρέθηκε όχι ως καλύτερη λύση αλλά ως φθηνότερη! Τώρα αν δεν αντέχετε τα παλιά είδη υγιεινής, Ο.Κ. Αν όμως θελετε να διατηρήσεις την high ατμόσφαιρα ενός κλασσικού μπάνιου είναι καλύτερο να πατε σε μία μάντρα με παλαιά υλικά οικοδομών και να βρεις κάποια παλιά κομμάτια σε καλύτερη όμως κατάσταση. Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Τα παλιά σπίτια μας αρέσουν επειδή έχουν χαρακτήρα. Αν σε αυτά επέμβετε με τις διαθέσεις του σήμερα, τους παίρνετε ακριβώς αυτόν τον χαρακτήρα και ίσως ένα σημαντικό μέρος της αξίας τους.Πηγή www.isotimia.gr