Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Πρόγραμμα στα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ' οίκον» για επιχειρήσεις.



EIΔIKO πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας από τις επιχειρήσεις κατά τα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ' οίκον» προετοιμάζει το Yπουργείο Περιβάλλοντος. Με επιστολή της προς τη ΓΣΕΒΕΕ η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη προτείνει τη δημιουργία Μονάδας Ενεργειακής Υποστήριξης Βιοτεχνικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων, που θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει στο ΚΑΠΕ και θα παρέχει ενεργειακή και περιβαλλοντική υποστήριξη στις επιχειρήσεις με στόχο το ενεργειακό «νοικοκύρεμα» και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης αλλά και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την άντληση πόρων και τεχνογνωσίας καθώς και την εκπαίδευση σε θέματα ενέργειας.
Την υλοποίηση του προγράμματος θα αναλάβει η ΓΣΕΒΕΕ, που θα αναλάβει να ενημερώσει επαγγελματίες και βιοτέχνες για τα οφέλη των επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Ο δανεισμός των επιχειρήσεων για να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση θα γίνεται με καλύτερο επιτόκιο από αυτό της αγοράς, ενώ θα προβλέπονται και εκπτώσεις στα υλικά.
Η ενεργειακή αναβάθμιση θα γίνεται μετά από μελέτη η οποία θα κοστίζει 500 με 1.000 ευρώ περίπου, τα οποία θα πληρώνει ο επιχειρηματίας. Το ΚΑΠΕ θα έρθει σε επαφή και με βιομηχανίες υλικών στη χώρα προκειμένου να επιτύχει τις μεγαλύτερες δυνατές εκπτώσεις για την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Παράλληλα θα διενεργήσει όλες τις απαραίτητες κλαδικές μελέτες που απαιτούνται.
Πηγή www.express.gr