Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Μειώσεις μισθωμάτων έως 40% σε εμπορικά της Θεσσαλονίκης.



Νερό στο κρασί τους βάζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η μειωμένη κίνηση στην αγορά οδηγεί σε λουκέτα και απολύσε
Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου το καινούριο μεγάλο κατάστημα των ΕΛ.ΤΑ, που προετοιμάζεται στο εμπορικό κέντρο Πλατεία, από την πλευρά της οδού Βασιλέως Ηρακλείου, στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό της πόλης.
Τα εγκαίνιά του δε, θα συνοδευτούν με κλείσιμο του ταχυδρομείου που σήμερα λειτουργεί στο ύψος των οδών Αριστοτέλους κι Εγνατίας, καθώς το τελευταίο κρίθηκε πως, με βάση τις νέες συνθήκες στην αγορά, είναι, πλέον, οικονομικά και λειτουργικά ασύμφορο.
Με τα 16.000 ευρώ που κατέβαλαν τα ΕΛΤΑ ως μηνιαίο μίσθωμα για το συγκεκριμένο χώρο, η διοίκησή τους βρήκε ένα ακίνητο νεώτερο, σε μια τοποθεσία κεντρικότερη και με επιφάνεια σχεδόν 2,5 φορές πιο μεγάλη. Επί της ουσίας δηλαδή με το ίδιο κόστος πέτυχε λειτουργική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων όπου θα λειτουργεί το νέο «κεντρικό» ταχυδρομείο.
Όλως συμπτωματικά, ωστόσο, στο ακίνητο όπου θα εγκατασταθεί το νέο ΕΛΤΑ –πριν μείνει κενό- λειτουργούσε για αρκετά χρόνια κατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η σύμβαση βέβαια ήταν μακροχρόνια, αλλά τα περίπου 28.000 ευρώ που κατέβαλε ως μηνιαίο ενοίκιο το Τ.Τ., έγιναν βαρύ φορτίο –ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης- με αποτέλεσμα να αποφασιστεί πως ήταν καλύτερο να εγκαταλειφθεί νωρίτερα, με την πληρωμή της προβλεπόμενης «ποινής».
Το «τρίγωνο» αυτό, όπου τα ΕΛΤΑ αναβαθμίζουν τη θέση τους, το Τ.Τ. κρίνει υπερβολικό το μίσθωμα κι εγκαταλείπει το ακίνητο κι ο ιδιοκτήτης του χώρου βάζει «νερό στο κρασί» του και δέχεται να το μισθώσει με 16.000 ευρώ, αντί των 28.000 που ελάμβανε πριν περίπου ένα χρόνο, αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα των ανακατατάξεων που συντελούνται στην αγορά της Θεσσαλονίκης.
Τίποτε δεν είναι όπως χθες και οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές προχωρούν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της δραματικά μειωμένης κίνησης στα καταστήματα της πόλης, που έχει οδηγήσει σε περικοπές προσωπικού και σε «λουκέτα» επιχειρήσεων.
«Η πρακτική των επαναδιαπραγματεύσεων στα μισθώματα εμπορικών ακινήτων έχει λάβει καθολική διάσταση», παραδέχεται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) και σημειώνει πως η κίνηση στην τοπική αγορά έχει μειωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε δεν αφήνει περιθώρια να αγνοηθεί ο παράγοντας «μείωση κόστους».
Σε ένα ποσοστό 60% των περιπτώσεων, οι νέες συμφωνίες προβλέπουν πάγωμα των αυξήσεων στα μισθώματα για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ για το υπόλοιπο περίπου 40% οι διαπραγματεύσεις ιδιοκτητών και ενοικιαστών, όπως αναφέρει ο κ. Κωστής Χαντζαρίδης, έχουν καταλήξει σε μειώσεις ενοικίων οι οποίες κυμαίνονται, ανάλογα με το ακίνητο και την περιοχή, από 10% έως και 40%.
«Διαπιστώσαμε σε κάποιες περιπτώσεις ακινήτων να ζητούνται ακόμη κι αυξήσεις, παρά την οικονομική κρίση», προσθέτει ο πρόεδρος του ΕΣΘ, αλλά διευκρινίζει ότι πρόκειται για εξαιρέσεις που σχετίζονται με το ότι «τα τελευταία 2-3 χρόνια οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες κατανοώντας τις δυσκολίες στην αγορά δεν είχαν αυξήσει τα μισθώματα και θεωρούν πως ήρθε η ώρα να καλύψουν ένα μέρος από τις απώλειές τους.
Για εκτεταμένη διάσταση του φαινομένου των επαναδιαπραγματεύσεων κάνει λόγο και ο γενικός διευθυντής Θεσσαλονίκης της εταιρείας CBRE - Atria, ο οποίος τονίζει ότι εκτός από τις μεμονωμένες επιχειρήσεις, και τα οργανωμένα σχήματα με δίκτυα καταστημάτων, σε ποσοστό άνω του 50%, έχουν ζητήσει και πέτυχαν να μειώσουν τα μισθώματά τους. «Το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από 10% έως 20%, κατά μέσο όρο για καταστήματα στο κέντρο της πόλης, ενώ αν πρόκειται για μια λιγότερο εμπορική περιοχή μπορεί να φθάσει έως και το 40%», τονίζει ο κ. Δ. Τζιβράς, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί πως η αγορά έχει ισορροπήσει σε χαμηλότερα έως και 30% επίπεδα, σε σχέση με τις, κατά μέσο όρο, αξίες στην περίοδο προ της κρίσης.
Όσον αυξάνουν τα ξενοίκιαστα καταστήματα, εν τω μεταξύ, δίδεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν την οικονομική ευρωστία να κρατούν τα «μάτια και τα αφτιά τους ανοικτά», προκειμένου, όπως τονίζεται, με την πρώτη ευκαιρία να αναβαθμίσουν τη χωροθέτησή τους.
«Επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τις ανακατατάξεις στην αγορά και μόλις εντοπίσουν ευκαιρία, εγκαταλείπουν τις λιγότερο εμπορικές περιοχές και πηγαίνουν σε πιο κεντρικά σημεία με το ίδιο ή χαμηλότερο μίσθωμα», αναφέρει ο κ. Τζιβράς, ενώ ο κ. Χαντζαρίδης εκτιμά ότι η αναβάθμιση χωροθέτησης επηρεάζει κυρίως περιφερειακές αγορές της Θεσσαλονίκης.
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, η πολιτική σε κάποια εμπορικά κέντρα φαίνεται πως είναι διαφορετική και τα μισθώματα παραμένουν ανεπηρέαστα. Τέτοια περίπτωση φέρεται να συνιστά το εμπορικό κέντρο, το Mediterranean Cosmos. Επιχειρηματίες που έχουν σημεία πώλησης εντός του συγκεκριμένου χώρου, τονίζουν ότι αν και έχει διατυπωθεί αίτημα από πολλά καταστήματα για μείωση των ενοικίων αφού «η κρίση πλήττει τους τζίρους και στο Cosmos» εντούτοις η ιδιοκτησία, προς το παρόν, δείχνει να μη συζητά κάτι τέτοιο.
Πληροφορίες, μάλιστα, από καταταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αναφέρουν ότι κατά τα τελευταία 3 έτη αρκετές επιχειρήσεις εντός του Cosmos έβαλαν λουκέτο και ότι πολλές εμφανίζουν αδυναμία καταβολής των ενοικίων τους, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κατάπτωσης των εγγυήσεών τους (είναι 6 ενοίκια κατατεθειμένα σε τράπεζα) και της αποπομπής από το εμπορικό κέντρο, αλλά παρόλα αυτά «δεν ιδρώνει το αφτί κανενός».
Πηγή www.voria.gr