Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Πωλούνται πάνω από 3000 ξενοδοχεία.



Γέμισαν με αγγελίες ελληνικών ξενοδοχείων προς πώληση τα μεσιτικά γραφεία και οι εξειδικευμένες ιστοσελίδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του real estate. Η μεγάλη κρίση στον τουρισμό, η ραγδαία πτώση των τζίρων των ξενοδοχείων και τα υπερβολικά -τις περισσότερες φορές- ενοίκια έχουν αναγκάσει τους ξενοδόχους να βάλουν πωλητήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 30% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας -το οποίο υπολογίζεται σε 9.550 ξενοδοχεία- βρίσκεται την περίοδο αυτή σε διαδικασία εξεύρεσης αγοραστή. Αυτές οι 3.000 μονάδες βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στην Αττική, η οποία διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους με μεγάλη υποχώρηση των εσόδων.
Πρόκειται για ξενοδοχεία από ένα μέχρι πέντε αστέρια που κοστίζουν από 500.000 ευρώ έως 160 εκατ. ευρώ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες πολύ γνωστού ξενοδοχείου στην Αθήνα έχουν αναθέσει σε σύμβουλο ακίνητης περιουσίας την εξεύρεση πωλητή από το εξωτερικό, ο οποίος θα μπορέσει να δώσει 160 εκατ. ευρώ για να το αγοράσει.
Επίσης, στα επίπεδα των 70-90 εκατ. ευρώ πωλείται μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα πάλι στο κέντρο, γνωστή για τα συνέδρια που διοργανώνει.
Οπως επισημαίνουν οι γνώστες της αγοράς, η κρίση έχει πλήξει καίρια όχι μόνον τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα πεντάστερα πολυτελή ξενοδοχεία. Εκτιμάται δε ότι από τα 3.000 ξενοδοχεία που έχουν βάλει πωλητήριο, τα 500 ανήκουν στις δύο κορυφαίες κατηγορίες, δηλαδή τεσσάρων και πέντε αστέρων και τα υπόλοιπα είναι μικρομεσαίες μονάδες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην κρίση και πιθανότατα θα βάλουν λουκέτο εάν δεν βρεθούν «λευκοί ιππότες» για να τα σώσουν.
Μιλώντας στην «Ημερησία» ο κ. Γιώργος Λίτσας, επικεφαλής του τμήματος ξενοδοχειακών μονάδων της εταιρείας Δανός/BNP Paribas Real Estate, αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν πολλαπλασιαστεί τα αιτήματα για πώληση ξενοδοχείων, ενώ υπάρχουν αρκετές αγγελίες, ελληνικές και ξένες, που έχουν ειδική ενότητα για ελληνικά ξενοδοχεία που διατίθενται προς πώληση. «Είναι σίγουρα πάνω από 2.500 - 3.000 ξενοδοχεία που έχουν κρεμάσει πωλητήριο. Πρόκειται για μονάδες που διαθέτουν από λίγες κλίνες μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία με εκατοντάδες κρεβάτια, σε ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές τα οποία έχουν κοστολογηθεί πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Φυσικά, ούτε λόγος για αγοραστές που να έχουν τόσο ρευστό και θα θέλουν να επενδύσουν σε έναν κλάδο που βιώνει πρωτόγνωρη κρίση», επισημαίνει.
Ο κ. Λίτσας αναφέρει ότι δέχεται τουλάχιστον 5 προτάσεις την ημέρα από ξενοδόχους που θέλουν να πουλήσουν. «Οι περισσότεροι είναι απελπισμένοι και σίγουρα θα βάλουν λουκέτο αφού δεν ελπίζουν σε εύρεση πρόθυμων αγοραστών».
Ρόδος, Κρήτη, Κυκλάδες, Ιόνιο, Χαλκιδική και Αττική είναι οι περιοχές που διαθέτουν τα περισσότερα ξενοδοχεία που έχουν βγει στο σφυρί. Είναι, άλλωστε, και οι τουριστικοί προορισμοί που έχουν υποστεί και το μεγαλύτερο πλήγμα από τη μείωση του τουριστικού συναλλάγματος. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), την προηγούμενη διετία ο ελληνικός τουρισμός έχει απολέσει το 20% των εσόδων του, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν χαθεί περί τα 5 δισ. ευρώ.
Μεγάλο μέρος από το ποσό αυτό χάθηκε από τον ξενοδοχειακό κλάδο με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού εκατοντάδες μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο καλοκαίρι, τον Ιούλιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι τα ξενοδοχεία που βγήκαν στο σφυρί για πρώτη φορά ξεπερνούσαν τα 500 με εκτιμώμενη αξία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Συνολικά σήμερα τα προς πώληση ξενοδοχεία εκτιμώνται ότι κοστίζουν πάνω από 5 δισ. ευρώ, χωρίς κανείς να γνωρίζει με ακρίβεια.
Εκτός από την μεγάλη πτώση του τζίρου, βασικός λόγος που κλείνουν ξενοδοχεία ή που πωλούνται όσο - όσο είναι και τα ενοίκια που πληρώνουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μόνο στην Αττική, το 50% των ξενοδοχείων λειτουργεί σε ενοικιαζόμενα κτίρια με πολύ υψηλά ενοίκια τα οποία είχαν συμφωνηθεί σε καλές περιόδους για τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ιστορικό «Εσπέρια» στην οδό Σταδίου πλήρωνε ετήσιο ενοίκιο 1,5 εκατ. ευρώ. Το κτίριο ανήκει στο Ταμείο Νομικών και όταν ο ενοικιαστής ζήτησε μείωση μισθώματος ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε.
Ετσι το Εσπέρια αποφάσισε να βάλει λουκέτο, ενώ ήδη έχουν κλείσει το Λα Μιράζ στην Ομόνοια, το Αμαρυλλίς Ιν στην οδό Μενάνδρου, το City Plaza στην Αχαρνών και το Κάνιγγος 21.
Απώλεια 5 δισ. ευρώ
•Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), την προηγούμενη διετία ο ελληνικός τουρισμός έχει απολέσει το 20% των εσόδων του, κάτι που σημαίνει ότι έχουν χαθεί περί τα 5 δισ. ευρώ.
•Μεγάλο μέρος από το ποσό αυτό χάθηκε από τον ξενοδοχειακό κλάδο με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού εκατοντάδες μονάδες.
Υψηλά ενοίκια
•Μόνο στην Αττική, το 50% των ξενοδοχείων λειτουργεί σε ενοικιαζόμενα κτήρια με πολύ υψηλά ενοίκια.
•Είναι χαρακτηριστικό ότι το ιστορικό Εσπέρια στην οδό Σταδίου πλήρωνε ετήσιο ενοίκιο 1,5 εκατ. ευρώ.
•Το κτήριο ανήκει στο Ταμείο Νομικών και όταν ο ενοικιαστής ζήτησε μείωση μισθώματος ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε.Πηγή www.imerisia.gr