Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010
«Παγωμένο» το 50% των αδειών για την ανέγερση οικοδομής.
ENAΣ στους δύο εργολάβους και ιδιώτες σε όλη τη χώρα, αν και έχουν εκδώσει άδεια, δεν έχουν ξεκινήσει την οικοδομή, είτε επειδή έχουν πολλά αδιάθετα ακίνητα (στην περίπτωση των κατασκευαστών) είτε λόγω οικονομικής δυσπραγίας, είτε επειδή θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να πληρώσουν τους απαιτούμενους φόρους ακινήτων μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.
Αυτό ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, προσθέτοντας ότι οι πράξεις αγοραπωλησιών έχουν επίσης μειωθεί πανελλαδικώς κατά 50%, σε σύγκριση με τα υψηλά του 2007. Σημείωσε ακόμη ότι τα χειρότερα έρχονται, καθώς περίπου 5.000 οικισμοί εκτός σχεδίου πόλεως σχεδιάζεται να ενταχθούν στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, οπότε πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Σιώτο, πρόεδρο της εταιρίας δεικτών «Propindex τα ενοίκια των κατοικιών μεγάλου εμβαδού (άνω των 100-120 τετραγωνικών) στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχουν μειωθεί κατά 30%, ενώ ο χρόνος που ένα ακίνητο αυτής της κατηγορίας μένει ανοίκιαστο έχει ξεπεράσει τους έξι μήνες, έναντι 1-1,5 μήνα σε καλύτερες εποχές. Τον περασμένο Σεπτέμβριο –πρόσθεσε– η καθαρή εκταμίευση στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 66 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά μόλις 400-440 σπίτια περίπου, έναντι ποσού 190 εκατ. στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκλεγμένο πρόεδρο (president-elect) του Δικτύου Ομοσπονδιών Μεσιτών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEREAN), Νίκο Μανομενίδη, στη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο πλήγμα σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, αλλά και τις μισθώσεις, δέχονται οι ακριβές περιοχές, όπως το Πανόραμα και η Πυλαία, εξαιτίας των νέων φορολογικών μέτρων (π.χ. τεκμήρια και πόθεν έσχες).
Το τεκμήριο μίσθωσης –ανέφερε– γίνεται εξωφρενικό όταν οι αντικειμενικές αξίες ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ. Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική για τη φορολογία της πρώτης κατοικίας και των μεταβιβάσεων, ώστε η αγορά να «ξεπαγώσει», ενώ πρόσθεσε ότι είναι ατυχές να γίνονται συζητήσεις για επεκτάσεις σχεδίων πόλεως στην τρέχουσα συγκυρία, όταν τόσα σπίτια έχουν επί μήνες αναρτημένα πωλητήρια αλλά δεν βρίσκουν αγοραστή. Τέλος κατά τουλάχιστον 30% έχουν πέσει για τον ίδιο λόγο τα μισθώματα των κατοικιών και στη Νέα και την Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη δικηγόρο Βασιλική Παραμάνα.
Πηγή www.express.gr