Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Τέλος του 2011 οι νέες αντικειμενικές αξίες.



Στο τέλος του επόμενου χρόνου, ίσως και στις αρχές του 2012 θα σημειωθεί οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν φορείς της κτηματαγοράς από εκπροσώπους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Οπως ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Δημήτρης Καψιμάλης, ο κλάδος έλαβε από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών τη διαβεβαίωση ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα ξεκινήσει νέα διαβούλευση μεταξύ της Πολιτείας και των φορέων της κτηματαγοράς, προκειμένου να βρεθεί ο καταλληλότερος τρόπος για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Προφανώς, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι οποιαδήποτε αύξηση στις αντικειμενικές αξίες θα δημιουργήσει νέα σημαντικά προβλήματα στην ήδη «παγωμένη» κτηματαγορά και αποφάσισε να αναβάλει προς το παρόν οποιαδήποτε εξέλιξη.
Μικρή ανάσα
Σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι πάρθηκε απόφαση για αναβολή, διότι έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα να πουληθούν κάποια έτοιμα σπίτια και να κινηθεί λίγο η κτηματαγορά. «Σε διαφορετική περίπτωση, δε θα γινόταν καμία αγοραπωλησία. Αν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου ανέβαινε κατά 50.000 ευρώ, ο ΦΠΑ 23% θα αυξανόταν κατά 11.500 ευρώ. Στην περίοδο της κρίσης, ποιος θα μπορούσε να δώσει τα επιπλέον χρήματα; Τους αναδείξαμε το πρόβλημα και το υπουργείο Οικονομικών πήρε την απόφαση για αναβολή του μέτρου», ανέφερε ο κ. Καψιμάλης.
«Είναι γεγονός ότι η αύξησή τους είναι ενταγμένη στο μνημόνιο και κάποια στιγμή θα γίνει. Ομως, αν το έκανε τώρα η κυβέρνηση, δε θα είχε έσοδα», πρόσθεσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Τάσος Βάππας. «Το πιθανότερο είναι ότι δε θα έχουμε καμία εξέλιξη στο θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών πριν από το τέλος του 2011. Οι αρμόδιοι κατάλαβαν ότι ''έφτασε ο κόμπος στο χτένι'' και πήραν μια σωστή απόφαση», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Παγώνης.
Εκείνο που θα γίνει στις αρχές του 2011 θα είναι η ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών περίπου 4.500 περιοχών σε 26 νομούς της χώρας, όπου σε πολλές περιπτώσεις η ακριβής αξία των ακινήτων αποτελούσε προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ ιδιοκτητών, εφόρων και μεσιτών, με αποτέλεσμα να υπάρχει φοροδιαφυγή. «Αυτό είναι καλό, διότι οι πολίτες θα ξέρουν την ακριβή αξία των ακινήτων τους και θα αποφεύγουν διάφορες συναλλαγές. Από την άλλη, ωστόσο, οι πολίτες θα επιβαρυνθούν και με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος επιβάλλεται με τις αντικειμενικές αξίες», είπε ο κ. Βάππας.
Οι μεταβιβάσεις
Τεράστια είναι η πτώση των μεταβιβάσεων ακινήτων μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων, Χρήστο Χριστόπουλο, μεταξύ του φετινού και του περσινού καλοκαιριού η πτώση στο σύνολο των μεταβιβάσεων (αγοραπωλησίες, κληρονομιές, γονικές παροχές κ.λπ.) έχει φτάσει το 70% και αγγίζει το 80%, αν συγκρίνουμε το καλοκαίρι του 2010 με αυτό του 2008. Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει ότι σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα φτάνει η πτώση των μεταγραφών στα άμισθα υποθηκοφυλακεία, σε περίπτωση που η σύγκριση περιοριστεί μόνο στις αγοραπωλησίες ακινήτων. «Η κατάσταση είναι τραγική στα άμισθα υποθηκοφυλακεία. Η πτώση των μεταγραφών είναι πλέον αρκετά έντονη ακόμη και σε πολύ τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως η Σκιάθος και η Υδρα», τόνισε ο κ. Χριστόπουλος
Πηγή www.aggelioforos.gr