Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ - ΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ …ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ.



Τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας διέρχεται η κτηματαγορά και μαζί με αυτή οι χιλιάδες επαγγελματίες που εμπλέκονται σε έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής...
οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία κτηματομεσιτών, οι πωλήσεις ακινήτων πανελλαδικά έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση σε ποσοστό άνω του 50% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα τελευταία χρόνια όσες οικοδομικές άδειες είχαν εκδοθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν ενεργοποιηθεί.
Από την άλλη, στελέχη εταιρειών Real Εstate το τελευταίο διάστημα απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με επαναδιαπραγματεύσεις υφιστάμενων ενοικίων και όχι με νέες αναπτύξεις που βοηθούσαν την άνθηση της κτηματαγοράς και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας. Ολα αυτά συνθέτουν μια ζοφερή κατάσταση στον χώρο της αγοράς ακινήτων στην οποία παρατηρείται υπερπροσφορά νεόδμητων ακινήτων, περιορισμένη ζήτηση και πτώση των τιμών σε ποσοστό άνω του 15% από την αρχή του έτους σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία κτηματομεσιτικών γραφείων, τα απούλητα διαμερίσματα πανελλαδικά ξεπερνούν σε αριθμό τις 150.000, ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε τουριστικές περιοχές που δέχθηκαν αλόγιστη ανάπτυξη.
Παράλληλα, σημαντικά προβλήματα έχουν προκύψει και στα μισθωτήρια μεγάλων κατοικιών, καθώς τα ενοίκια διαμερισμάτων άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων καταγράφεται πτώση που ξεπερνάει το 30%. Σε ό,τι αφορά την οικοδομική δραστηριότητα, την τελευταία πενταετία υποχώρησε κατά 80% ενώ μόνο εφέτος οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες εμφανίζονται μειωμένες κατά 40%. Ενδεικτικό της κρίσης που διέρχεται η κτηματαγορά είναι ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου έχουν καταγραφεί μόλις 12.000 συναλλαγές μέσω των τραπεζών όταν προ κρίσης σε ένα χρόνο καταγράφονταν πάνω από 70.000. Μάλιστα, ούτε η εξαγγελία ότι θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες έχουν οδηγήσει τους πολίτες στο να επισπεύσουν την αγορά ενός ακινήτου ή τη μεταβίβαση κάποιου άλλου. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι από την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά θα περίμενε κανείς ραγδαία πτώση των τιμών. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η πτώση κατά 15% θεωρείται ήπια από παράγοντες της αγοράς καθώς τα περισσότερα ακίνητα έχουν αγοραστεί από οικογενειάρχες οι οποίοι δεν έχουν σκοπό να τα πωλήσουν. Δεν αποτελούν, δηλαδή, γι΄ αυτούς επενδυτικό εργαλείο, αλλά μέσο για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.
Πάντως, όποιοι ενδιαφέρονται αυτή την περίοδο να αγοράσουν κάποιο ακίνητο και διαθέτουν ρευστό μπορούν να πετύχουν σημαντικές εκπτώσεις που πριν από μερικά χρόνια ήταν αδύνατον να συμβούν. Μεγάλες προσφορές εντοπίζονται και στις λεγόμενες φθηνές και μικρομεσαίες γειτονιές, διότι η κρίση χτύπησε περισσότερο τους κατοίκους αυτών των περιοχών με τους εργολάβους να διαθέτουν σημαντικό αριθμό απούλητων διαμερισμάτων και μεζονετών. Η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ και της Ρropindex για το 2009 κατέγραψε τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών (ως 20%) σε περιοχές όπως Αγιοι Ανάργυροι, Ιλιον, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα, Ανω Λιόσια, Αχαρνών, Ζεφύρι, Καματερό, Νέα Πέραμο. Αλλά και τους πρώτους μήνες του 2010, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι τιμές υποχώρησαν πάνω από 11%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι νομοί Δράμας, Εβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και η Κρήτη είδαν τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν ακόμη και 20% πέρυσι ενώ η έντονα πτωτική τάση συνεχίζεται όλο το 2010.