Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Τουρκία: «Παράδεισος επενδύσεων στα ακίνητα» λένε οι ξένοι.



Τα νέα από τη «γείτονα» αποδεικνύουν το πόσο γρήγορα αντιδρούν οι ξένοι επενδυτές σε δυναμικές κινήσεις από τον δημόσιο τομέα για την απλούστευση διαδικασιών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Η Τουρκία και συγκεκριμένα το Τουρκικό real estate ανέβηκε 27 ολόκληρες θέσεις –σε σχέση με τι 2008- στην λίστα της διαφάνειας στον τομέα των ακινήτων που δημοσιεύει η «Jones Lang LaSalle & LaSalle Investment Management» για την παγκόσμια αγορά real estate.
Ο δείκτης καταγράφει το πόσο διαφανείς είναι διαδικασίες στην κατασκευή, αγορά, πώληση και εκμετάλλευση ακινήτων σε αρκετές χώρες και άρα το πόσο συμφέρουσα είναι μία επενδυτική κίνηση.
Η τελευταία έκθεση της Jones Lang LaSalle καταγράφοντας τις αλλαγές στην Τουρκική νομοθεσία αναφορικά με τα ακίνητα, της απονέμει τον «τίτλο» της πιο βελτιωμένης αγοράς ακινήτων.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής της εταιρείας οι λόγοι που οδήγησαν το Τουρκικό real estate σε αυτή την εντυπωσιακή επίδοση είναι η κυρίως θέληση της κυβέρνησης να καταστήσει ελκυστική την αγορά, δημιουργία και εκμετάλλευση Τουρκικών ακινήτων στους ξένους επενδυτές, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι επενδύσεις από ιδιώτες που κεφαλαιοποιούν την οικονομική πρόοδο της χώρας. Τέλος, η ελπίδα ότι η Τουρκία θα αποτελέσει στο μέλλον μέλος της Ε.Ε έπαιξε το ρόλο της στον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση των διαδικασιών.
Οι αναλυτές της αγοράς πιστεύουν ότι το Τουρκικό Real Estate θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και θα γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρον στους ξένους επενδυτές ειδικά σε όσους αναζητούν αποδόσεις από εμπορικές χρήσεις
Σήμερα, τα τουρκικά ακίνητα έχουν ούτως ή άλλως πολύ καλό περιθώριο στις αποδόσεις των ενοικίων και το μεγάλα γραφεία real estate διαφημίζουν συνεχώς την χώρα ως τον μελλοντικό παράδεισο για επενδύσεις στα ακίνητα.
Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν ισχύει για την Ελλάδα των χρονοβόρων διαδικασιών και των δεκάδων υπουργικών αποφάσεων που ταλαιπωρούν επί χρόνια όποιον επιχειρηματία σκεφτεί να επενδύσει…
Για του λόγου το αληθές, μετά τα εγκαίνια αρκετών νέων μεγάλων πολυκαταστημάτων, μία ακόμα εταιρεία, αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ακόμα Project. Ο Ολλανδικός γίγας του real estate, Corio, ανακοίνωσε προ ημερών ότι βάζει την Τουρκία ψηλά στην ατζέντα του και θα κατασκευάσει ένα ακόμα mall στα Νότια της χώρας ενώ σχεδιάζει και μελλοντικά εμπορικά κέντρα στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.
Πηγή www.isotimia.gr