Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Κραχ 40% στα ενοίκια καταστημάτων.


Μεγάλη πτώση πάνω από 40% από το peak της τελευταίας τριετίας καταγράφει στα ενοίκια των καταστημάτων στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες της Αθήνας η τελευταία έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων CBRE.
Την ίδια στιγμή, μόνο στο τελευταίο δωδεκάμηνο η πτώση διαμορφώνεται στο 17%. Οι τρείς πόλεις του ...ΔΝΤ- Αθήνα, Δουβλίνο αλλά και το υπερτιμημένο, κατά το παρελθόν, Βουκουρέστι- είναι η ʽ'χρυσή'' τριάδα που παρουσίασε πανευρωπαϊκά τη μεγαλύτερη πτώση τιμών στην τριετία, στο 40% για τις δύο πρώτες και ακόμη υψηλότερα, στο 50% για την ρουμανική πρωτεύουσα όπου ωστόσο τα πράγματα δείχνουν πλέον ότι σταθεροποιούνται.
Ειδικά για την ελληνική αγορά, τα ενοίκια των καταστημάτων τους πιο εμπορικούς δρόμους της Αθήνας διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα στα €1.410 ανά τ.μ. σε ετήσια βάση ή στα 117,5 ευρώ ανά τ.μ., έχοντας σημειώσει μείωση κατά 4% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο και σχεδόν 17% σε ετήσια βάση. Η μείωση που βλέπει η CBRE από το ''peak'' της τελευταίας τριετίας αντιστοιχεί στο 40,5%, ποσοστό που δεν έχει σημειωθεί ξανά στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια.
Στα γραφεία, η μείωση των ενοικίων είναι μικρότερη και αντιστοιχεί στο 15% για την Αθήνα και υψηλότερα, στο 20% στην τριετία για τη Θεσσαλονίκη. Οι τιμές των ενοικίων για τα πιο ακριβά γραφεία υψηλών προδιαγραφών στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας αντιστοιχούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της CBRE, στα €28 ανά τ.μ., την ίδια στιγμή που στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο νούμερο φθάνει τα €14 ανά τ.μ.
Σημαντική μείωση που ξεπερνά το 15% στην τριετία έχουν σημειώσει οι τιμές και για τα καλά βιομηχανικά ακίνητα στην Αθήνα που φθάνουν τα €5,5 ανά τ.μ. Η μεγαλύτερη μείωση, της τάξεως του 12% σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.
Την ίδια στιγμή που η ελληνική αγορά βρίσκεται σε καθοδική πορεία, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε σταθεροποιητική πορεία, ενώ όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της CBRE, η ανάκαμψη είναι αργή και σταδιακή. Οι λόγοι; Προφανείς- η αβεβαιότητα που κυριαρχεί πανευρωπαϊκά σε συνδυασμό με την κρίση στην Ευρωζώνη και τα αυστηρά μέτρα που έχει επιφέρει για τη βελτίωση των δημοσιονομικών των ευρωπαϊκών χωρών.
Στα εμπορικά καταστήματα στην Ε.Ε. των 15 υπήρξε αύξηση κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Το τελευταίο τρίμηνο Δουβλίνο και ΑΘήνα ήταν οι δύο μοναδικές περιπτώσεις όπου σημειώθηκε πτώση. Αύξηση ενοικίων στα καταστήματα σημείωσε και το Λονδίνο (20%) που είναι η μάλιστα και η ακριβότερη αγορά με ενοίκια της τάξεως των €6.907 ανά τ.μ. σε ετήσια βάση.
Στα γραφεία, τα ενοίκια πανευρωπαϊκά σημείωσαν ελαφρά αύξηση (2,3% για την Ε.Ε. των 15 σε ετήσια βάση). Αθήνα και Λισαβώνα έχουν το αρνητικό ρεκόρ της μεγαλύτερης πτώσης στο τελευταίο τρίμηνο 12,5% και 2,6% αντίστοιχα.
Στα βιομηχανικά ακίνητα, παρατηρούνται επίσης σταθεροποιητικές τάσεις με τις τιμές να αυξάνονται στο τελευταίο τρίμηνο ελαφρά, κατά 0,7% αλλά να κινούνται οριακά πτωτικά (0,1%) σε ετήσια βάση. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων Δουβλίνο και Σόφια ήταν οι πόλεις με τη μεγαλύτερη πτώση.
Πηγή www.ered.gr