Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Λίφτινγκ στο Εξοικονομώ.



Νέες διορθωτικές ρυθμίσεις για το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή υποστήριξης του προγράμματος, και αποδέχθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης, ενώ δόθηκε και παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 16 Μαΐου.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι στις επιδοτούμενες παρεμβάσεις εντάσσονται οι δαπάνες για την κατασκευή σωληνώσεων, για αποξηλώσεις και αποκομιδή παλιών εγκαταστάσεων καθώς και για την τοποθέτηση σητών στα κουφώματα, ότι στα κτίρια με τις χειρότερες ενεργειακές επιδόσεις δεν είναι αναγκαίο να επιτυγχάνεται η αναβάθμισή τους κατά μια κατηγορία αλλά εξετάζεται το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας ενώ ρυθμίζονται, επίσης, περιπτώσεις που τα κτίρια έχουν κατασκευαστεί μεν πριν από το 1979 (είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής) αλλά δεν υπάρχει η οικονομική άδεια.
Παρά όμως τις νέες ρυθμίσεις, οι αρρυθμίες και τα προβλήματα στο πρόγραμμα εξακολουθούν να υφίστανται. Και αυτό διότι αφενός η μέγιστη τιμή ζώνης ύψους €1.750 ανά τετραγωνικό βγάζει εκτός του προγράμματος πολλές περιοχές της πρωτεύουσας και αφετέρου η έλλειψη ομοφωνίας στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται αιτήσεις μόνο για μεμονωμένα διαμερίσματα, καθώς βάσει των καταστατικών των πολυκατοικιών η παρέμβαση στον λέβητα απαιτεί την συναίνεση σχεδόν όλων των ιδιοκτητών.
Σε ότι αφορά την Αθήνα, όπου και βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των ενεργοβόρων κατοικιών εξακολουθεί να υφίσταται πρόβλημα στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων καθώς όποιος ζει σήμερα σε σπίτι της δεκαετίας του 1970 είτε είναι υπερήλικας, είτε δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα νεόδμητο σπίτι ή ακόμη και σπίτι 20ετίας ή είναι νέος που δεν διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ανεργίας.
Αναλυτικά, με τις νέες ρυθμίσεις:

1. Η χρήση του ακινήτου ως «κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία» μπορεί εναλλακτικά να πιστοποιηθεί από τη διεύθυνση κατοικίας του Ε1.

2. Στην περίπτωση που το κτήριο έχει κατασκευαστεί πριν τις 31.12.1979 αλλά ο ιδιοκτήτης του δε διαθέτει οικοδομική άδεια, μπορεί να προσκομίσει σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που αυτό εκδόθηκε (π.χ. περιπτώσεις εξαίρεσης από κατεδάφιση).

3. Στην περίπτωση που η οικοδομική άδεια ή το σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, μπορούν να προσκομιστούν στη τράπεζα πριν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

4. Η προσκόμιση των προσφορών στην τράπεζα δεν είναι υποχρεωτική. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός διαμορφώνεται βάσει της αίτησης του πολίτη.

5. Είναι επιλέξιμες και οι δαπάνες που αφορούν στα εξής: σήτες, αποξηλώσεις / καθαιρέσεις και αποκομιδή, δίκτυο διανομής για τη θέρμανση των χώρων.

6. Η πρόταση του ενεργειακού επιθεωρητή πρέπει να περιλαμβάνει υλικά/ συστήματα με ενεργειακά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικό να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ.

7. Μοναδική απαίτηση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση κατά μια ενεργειακή κατηγορία (δεν εξετάζεται η επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας σε ποσοστό 80%).

Κατ' εξαίρεση, στην περίπτωση κατάταξης της κατοικίας στην κατηγορία Η, εάν δεν επιτυγχάνεται αναβάθμιση κατά μία κατηγορία, αρκεί η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας να είναι μεγαλύτερη από το 50% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς (kWh/m2).
Πηγή www.ered.gr