Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Στα παραθεριστικά οι ευκαιρίες.



Πέντε λόγους για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα εν καιρώ κρίσης βλέπει το Invest in Greece στην τελευταία ανάλυσή του για τον κλάδο των ακινήτων στην ελληνική αγορά, υπολογίζοντας μάλιστα στο 10% συνολικά τις απώλειες στον κλάδο τα δύο χρόνια της κρίσης. Ποσοστό, το οποίο εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με τις απώλειες που έοχυν παρουσιάσει άλλοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.
Το Invest in Greece κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους νέους διαγωνισμούς που πρόκειται να βγούν στον αέρα και αφορούν τα νέα έργα υποδομής και τις αποκρατικοποιήσεις, θεωρώντας ότι αυτή την στιγμή η εγχώρια αγορά παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις.
Ποιοι είναι οι πέντε λόγοι για να επενδύσει ένας ξένος επενδυτής στην Ελλάδα αυτή την στιγμή;
-Το κόστος κατασκευής έχει μειωθεί σημαντικά ακριβώς λόγω των μειωμένων επενδύσεων στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα ως απόρροια της κρίσης.
Σε βάθος χρόνου και με βάση τα ιστορικά στοιχεία, το real estate αποδίδει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή επενδύσεων στη χώρα μας.
Ο συγκεκριμένος τομέας έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης.
Παρά τη μεγάλη κρίση που υφίσταται ο κλάδος των κατασκευών στην Ελλάδα, οι τιμές των ακινήτων στην εγχώρια αγορά έχουν μειωθεί σταδιακά και σε λογικά επίπεδα χωρίς να υφίσταται κίνδυνος ''φούσκας''.
Nέα έργα στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται καθ' όδον, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον για τον κλάδο.
Πώς περιγράφει τις επενδυτικές ευκαιρίες στα ακίνητα το Invest in Greece;
Στον κλάδο των γραφείων με ένα στόκ στην Αθήνα πάνω από 5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, οι αναλυτές του Invest in Greece προβλέπουν ότι θα υπάρξουν νέες ανάγκες.
Η επέκταση του μετρό στην Αθήνα και η καταστασή της γραμμής στη Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με τη μελλοντική επέκταση της Αττικής Οδού αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν σημαντικές ευκαιρίες, ενώ ειδικά για την περίπτωση της Αττικής Οδού, νέες αγορές έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στις γύρω περιοχές. Αντίστοιχα, το επενδυτικό πλάνο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά δημιουργεί νέες ευκαιρίες στον Πειραιά.
Στα εμπορικά καταστήματα, συνεχίζεται η επέκταση των μεγάλων του λιανεμπορίου την ίδια στιγμή που ανοίγουν νέα malls στην ελληνική αγορά. Παρόλ'αυτά η εγχώρια αγορά παραμένει περιορισμένη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι αποδόσεις στην Αθήνα για τα εμπορικά καταστήματα προσεγγίζουν το 7%.
Στον τουρισμό, πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο θα μπορούσαν να αποτελέσουν εν δυνάμει επενδυτές στην αγορά β' κατοικίας, όπου σύμφωνα με σχετική έρευνα της Deloitte υπάρχει δυνητική ζήτηση για 1 εκατομμύρια σπίτια. Σύμφωνα με το International Retirement Directory της Daily Telegraph, Eλλάδα και Κύπρος περιλαμβάνονται στην πεντάδα των πιο ελκυστικών προορισμών για τους Βρετανούς και άλλους Βορειοευρωπαίους πολίτες για την αγορά β' κατοικίας.
Επίσης, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μία ανάπτυξη στην Ελλάδα στον κλάδο της παραθεριστικής κατοικίας θα μπορούσε να δημιουργήσει ενίσχυση του ΑΕΠ σε ποσοστό 0,5% σε ετήσια βάση. Τέλος παρά τις τρέχουσες συνθήκες κρίσης, τα δάνεια για παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν τις 80.000 σε βάθος δεκαετίας.
Στον κλάδο των βιομηχανικών χώρων και των logistics, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, η σταδιακή μετεξέλιξη της Ελλαδος σε περιφερειακή κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση κατά 0,2% του ΑΕΠ.
Πηγή www.ered.gr