Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η κόκκινη γραμμή για τα «πράσινα» αυθαίρετα.



Έκτακτη συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Αν και το θέμα της συνάντησης δεν έγινε γνωστό, την κουβέντα μονοπώλησε το θέμα των αυθαιρέτων, που έχει δημιουργήσει «πολεμικό» κλίμα μεταξύ της υπουργού Περιβάλλοντος και του τσάρου της οικονομίας.
Η δήλωση της κυρίας Μπιρμπίλη, χθες Τρίτη, ότι δε θα δεχθεί καμιά ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων με εισπρακτικό και μόνο χαρακτήρα, προκάλεσε κυβερνητικούς τριγμούς καθώς μια εβδομάδα πριν ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε ότι αναζητείται νομική φόρμουλα για ένα είδος τακτοποίησης.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η κυρία Μπιρμπίλη παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών για το θέμα των αυθαιρέτων, σημείωσε ότι συζητήθηκε και το θέμα της ενέργειας, ενώ ερωτηθείσα για την πώληση της ΔΕΗ, δεν απάντησε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του είπε ότι συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τη ΔΕΗ, ενώ για τα αυθαίρετα ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα τελικές αποφάσεις.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού να λύσει το θέμα των αυθαιρέτων και να εισπράξει η πολιτεία πάνω από €1,5-€2 δισ. μέχρι το 2015. Μια σκέψη που γίνεται είναι να συνδεθεί η όποια ρύθμιση με το Πράσινο ταμείο, όπως και στην περίπτωση των ημιυπαιθρίων. Η διαφορά βέβαια εδώ βρίσκεται στο γεγονός ότι οι ημιυπάιθριοι είναι χώροι εντός περιγράμματος κτιρίου για το οποίο έχει εκδοθεί νόμιμη άδεια που άλλαξαν χρήση, πράγμα που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για τα αυθαίρετα κτίσματα.Επιπλέον τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων όπως ήδη προβλέπει ο νόμος αποδίδονται στο πράσινο ταμείο (πρώην ΕΤΕΡΠΣ).
Ο επαναπροσδιορισμός και η μείωση του ύψους των προστίμων για να μπορέσουν να εισπραχθούν σε περίπτωση που δεν θα περιλαμβάνει και διαδικασίες κατεδάφισης εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν την νέα γενιά των «πράσινων» αυθαιρέτων.
Πηγή www.ered.gr