Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Μείωση ενοικίων στο 75% των επαγγελματικών χώρων.



ΚΑΘΟΛΙΚΗ είναι πλέον η τάση μείωσης των μισθωμάτων επαγγελματικών χώρων, καθώς το 75% των ιδιοκτητών έχει αποδεχθεί το τελευταίο διάστημα, κατόπιν αιτήματος των ενοικιαστών, μείωση του μισθώματος.
Τράπεζες, δίκτυα διανομής τροφίμων, αλυσίδες ειδών ένδυσης, επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων καθώς και δίκτυα παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας και internet προχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες σε ανανέωση ενεργών συμβάσεων μισθώσεως αφού πέτυχαν μείωση μισθώματος που κυμαίνεται κατά μέσο όρο, ανάλογα με τη θέση, την επιφάνεια και τον υπολειπόμενο χρόνο μίσθωσης, από 25% και 45%.
Την ίδια στιγμή, καθολική είναι η αποδοχή του αιτήματος μείωσης του μισθώματος (φθάνει μέχρι και το 35%) από πλευράς των ιδιοκτητών για τις περιπτώσεις εκείνες που αφορούν καταστήματα τραπεζών και χώρους πολυεθνικών αλυσίδων super market, καθώς, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, υπάρχει φόβος να χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την εκ νέου μίσθωσή τους.
Στις περιπτώσεις που ο μισθωτής αρνήθηκε να προχωρήσει να αναπροσαρμογή του μισθωτηρίου συμβολαίου, με μείωση της τιμής, υπήρξαν προσφυγές στα δικαστήρια και έχουν εκδοθεί αρκετές αποφάσεις υπέρ των ενοικιαστών. Οι προβαλλόμενοι λόγοι δικαστικής συνδρομής για μείωση του ενοικίου είναι η οικονομική αδυναμία του ενοικιαστή να ανταποκριθεί στο μίσθωμα που είχε συμφωνηθεί, λόγω κρίσης στην αγορά, ή η υποχώρηση που κατέγραψαν τα ενοίκια μετά την εκμίσθωση του ακινήτου.
Εμπορικοί δρόμοι των Αθηνών αλλά και των βορείων - νοτίων προαστίων έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις και κατά συνέπεια μειώσεις μισθωμάτων, κατάσταση που είναι σαφές ότι οδήγησε, στη συνέχεια, στην παντελή εξάλειψη του άλλοτε γνωστού «αέρα».
Σύμφωνα με μελέτη της Eurobank EFG Property Services, στην Αθήνα, κατά το 2010, τα μισθώματα γραφειακών χώρων δέχθηκαν πιέσεις. Στα prime σημεία των κύριων αγορών ή/και για A-class κτίρια οι τιμές κυμάνθηκαν από 20-23 ευρώ/τ.μ. για την αγορά του κέντρου, από 17-19 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα επί της Λ. Κηφισίας και από 14-17 ευρώ/τ.μ. για νεόδμητα ακίνητα επί της Λεωφόρου Συγγρού. Για παλαιότερα κτίρια οι τιμές κυμάνθηκαν κατά τουλάχιστον 10% χαμηλότερα.
Πιέσεις δέχθηκαν και τα επίπεδα τιμών μίσθωσης εμπορικών καταστημάτων. Για ακίνητα υψηλής προβολής στα prime σημεία του κέντρου τα επίπεδα τιμών μίσθωσης κυμαίνονται μεταξύ 150-200 ευρώ/τ.μ. ενώ για τις κύριες περιφερειακές αγορές (βόρεια προάστια, Γλυφάδα, Πειραιάς), εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων ακινήτων, οι τιμές στην πλειονότητά τους κυμάνθηκαν σε επίπεδα μεταξύ 100 και 150 ευρώ/τ.μ.
Από τις περιφερειακές αγορές, χαμηλότερα επίπεδα τιμών εντοπίζονται στις περιοχές του Πειραιά και του Χαλανδρίου.
Στη Θεσσαλονίκη τα μισθώματα γραφείων για την περιοχή του κέντρου και της Καλαμαριάς διαμορφώθηκαν σε 7-11 ευρώ/τ.μ. κατά περίπτωση. Στην Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη, περιοχές στις οποίες εντοπίζονται πιο σύγχρονοι γραφειακοί χώροι σε σχέση με το κέντρο, τα επίπεδα μισθωμάτων για ακίνητα σύγχρονων προδιαγραφών κυμαίνονται από 8 έως 10 ευρώ/τ.μ.
Αναφορικά με τα μισθώματα των εμπορικών καταστημάτων, στις κύριες περιοχές του κέντρου κυμάνθηκαν μεταξύ 70-140 ευρώ/τ.μ. για την Τσιμισκή, σε 50-120 ευρώ/τ.μ. για τη Μητροπόλεως, σε 30-40 ευρώ/τ.μ. για την Εγνατία και σε 30-55 ευρώ/τ.μ. για την Προξένου Κορομηλά.
Πηγή: Express.gr