Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Βαρυχειμωνιά στην παραθεριστική κατοικία.



Κι ενώ στην Ελλάδα εκφράζεται κατά κόρον η άποψη ότι η κρίση μπορεί τελικά να ωφελήσει την παραθεριστική κατοικία λόγω της πτώσης των τιμών των ακινήτων και της αύξησης του τουρισμού, τα στελέχη του real estate πανευρωπαϊκά εκτιμούν ότι το αίτημα της Πορτογαλίας την περασμένη εβδομάδα για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα ειδικά για τον τομέα των παραθεριστικής κατοικίας. Κι αυτό, ενώ το κλίμα στα επαγγελματικά ακίνητα σε όλη την Ευρώπη (πλήν φυσικά των αδύναμων κρίκων της Ε.Ε.) έχει αρχίσει να ανακάμπτει.
Ισπανία και Πορτογαλία αποτελούν δύο από τις βασικές, μεγάλες αγορές στην Ευρώπη στον τομέα των παραθεριστικών κατοικιών και παρά την πτώση των τιμών οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές από το εξωτερικό δε δείχνουν να ...συγκινούνται, όπως αναφέρει και το RICS, με τους Πορτογάλους μεσίτες να καταγράφουν ιστορικά χαμηλή ζήτηση ακόμη και στις πιο δυνατές αγορές τους.
Πώς εξηγείται η απαισιοδοξία για τον τομέα της β' κατοικίας;
Το σκεπτικό είναι απλό, αν και ουδείς μπορεί να προβλέψει τελικά πώς μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Ο ένας βασικός παράγοντας είναι η κατακόρυφη πτώση της ζήτησης από τους εγχώριους πρώην υποψηφίους αγοραστές, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, την ίδια στιγμή που η αβεβαιότητα για την πορεία των εν λόγω οικονομιών είναι έκδηλη. Ενας ακόμη λόγος είναι και το γεγονός ότι οι Βρετανοί, οι οποίοι παραδοσιακά αγοράζουν ακίνητα στις συγκεκριμένες αγορές, βλέποντας τα νούμερα της ανεργίας να αυξάνονται στον ευρωπαϊκό νότο, διστάζουν να ξοδέψουν, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για β' κατοικία στο εξωτερικό, που θεωρείται και είδος πολυτελείας.
Πηγή www.ered.gr