Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΜΙΔΑ - ΣΙΑΒΕ - ΕΝΙΑΘ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΑΚΙΝΗΤΟ & ΟΙΚΟΔΟΜΗ!



Με μεγάλη προσέλευση επισήμων, εκπροσώπων φορέων, οργανώσεων ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη Β. Ελλάδα, και κοινού, και απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011 στην αίθουσα του Επαγγ. Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της ΠΟΜΙΔΑ, η ημερίδα που διοργανώθηκε από τα σωματεία μέλη της ΠΟΜΙΔΑ στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Μέθοδοι αξιοποίησης της Ιδιωτικής και Δημόσιας Ακίνητης Ιδιοκτησίας». Τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παν. Ψωμιάδη εκπροσώπησε ο περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος των Κατασκευαστών Κτιρίων Β. Ελλάδος κ. Ιωάννης Παγώνης. Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς επισήμανε ότι τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα οδηγούν σε απαξίωση τα ακίνητα και σε εξαθλίωση τους ιδιοκτήτες τους που σταδιακά χάνουν κάθε πρόσοδο από αυτά, και τόνισε πως εντός του 2010 με αυτά τα νομοθετήματα υιοθετήθηκαν εξοντωτικά δημοσιονομικά και άλλα μέτρα κατά των ιδιοκτητών ακινήτων, με κυριότερα τον ουσιαστικό δεκαπλασιασμό των φόρων Ακίνητης Περιουσία, Κληρονομιάς και Γονικής παροχής.
Τα μέτρα αυτά τόνισε, σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις για ποινές ακόμη και κάθειρξης για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές από ΦΑΠ και λοιπούς φόρους ακινήτων, οδηγούν σε πλήρη «ποινικοποίηση» της κατοχής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας η οποία αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. Επισημάνθηκε ότι η κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας, κλασσικό αποταμιευτικό πρότυπο της μέσης ελληνικής οικογένειας, έχει τεθεί πλέον σε διαδικασία πραγματικής «κατεδάφισης», ενώ τα μέτρα αυτά «καταδικάζουν σε θάνατο» την οικοδομή και την κτηματαγορά, και όλους όσοι ασχολούνται σ΄αυτές.
Ειδικότερα οι εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι σε ΦΑΠ από όλη τη χώρα, που θα πολλαπλασιάζονται κάθε φορά που θα αυξάνονται οι «αντικειμενικές αξίες», δεν έχουν καμιά δυνατότητα να πουλήσουν ακίνητα για να πληρώσουν τους φόρους που άρχισαν να βεβαιώνονται αυτόματα στο όνομά τους. Έτσι σε λίγο τα ακίνητα θα αρχίσουν να περνούν στα χέρια όσων έχουν χρήματα και μπορούν να αντέξουν την εξοντωτική φορολογία, ή τη δημιουργία εταιρειών.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ κ. Κωνσταντίνος Χαϊδούτης επεσήμανε πως η επικείμενη και ήδη εξαγγελθείσα αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κατά την παρούσα δυσοίωνη και αβέβαιη οικονομική συγκυρία θα αποτελέσει σημαντικότατη τροχοπέδη στην αναζητούμενη «ανάπτυξη». Παράλληλα τόνισε πως είναι απόλυτα ανυπεράσπιστοι οι εκμισθωτές ακινήτων απέναντι στους διαρκώς αυξανόμενους κακοπληρωτές όχι μόνον ενοικίων, αλλά και κοινοχρήστων, λογαριασμών κοινής ωφέλειας και των σημαντικών ζημιών σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα.
Ο Πρόεδρος του ΣΙΑΒΕ κ. Κωνσταντίνος Ζήκας αναφέρθηκε εκτενώς στα πολλαπλά φορολογικά & πολεοδομικά πλήγματα στο ακίνητο & την οικοδομή και στην ανάγκη δημιουργίας ρευστότητας στην αγορά, απαραίτητης για την αξιοποίηση των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων ακινήτων.
Ο κ. Νίκος Μανομενίδης από την πλευρά των μεσιτών αστικών συμβάσεων, αναφέρθηκε στην δυνατότητα αλλά και ανάγκη αξιοποίησης της μεγάλης ακινήτου περιουσίας του Δημοσίου και ανέπτυξε διεξοδικά συντονισμένες μεθόδους και τρόπους εφαρμογής αυτής.
Ο κ. Στράτος Παραδιάς διατύπωσε για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ τα εξής συγκεκριμένα αιτήματα:
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Ζητούμε την άμεση μείωση των τιμών ζώνης και των συντελεστών εμπορικότητας των επαγγελματικών ακινήτων σε όλη τη χώρα, καθώς και την αύξηση των συντελεστών παλαιότητας όλων των κατηγοριών κτισμάτων.
ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ: Μείωση των συντελεστών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε να μπορεί ο φορολογούμενος να καταβάλει τις υποχρεώσεις του. Εξαίρεση των απρόσοδων ακινήτων από τη φορολογία αυτή.
ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΦΟΡΩΝ ΜΕ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. Η εφαρμογή του Φ.Α.Π. με δημευτικούς συντελεστές 1-2% ετησίως, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση (μέχρι και κάθειρξη για οφειλές προς το Δημόσιο) του νέου νόμου, επιβάλλει επιτακτικά πλέον την ανάγκη θέσπισης του δικαιώματος του φορολογούμενου πολίτη που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής, να εξοφλεί τις οφειλές του από κεφάλαιο ή εισόδημα ακινήτων, με μονομερή «εκχώρηση ακινήτου» προς το δημόσιο, στην τιμή της εκτίμησης του από το ΚΕΠΥΟ, με σκοπό την δια συμψηφισμού εξόφληση οφειλών του προς το δημόσιο για κάθε ποσό οφειλής που επισύρει ποινή κάθειρξης ή φυλάκισης!
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ. Ζητούμε να τεθεί τέρμα στην απαράδεκτη και αντισυνταγματική «ομηρεία» τουλάχιστον 70.000 επαγγελματιών από όλη τη χώρα, και να ισχύσει και γι΄αυτούς ότι και για όλους τους φορολογούμενους, με τους ίδιους όρους.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ. Η ισχύουσα νομοθεσία απαιτεί προσκόμιση βεβαιώσεων Δ.Ο.Υ. για την απονομή έννομης προστασίας (δηλώσεως μισθωμάτων για δίκες, φόρου κληρονομιάς ή ΦΑΠ για συμβόλαια). Επειδή αυτό ταλαιπωρεί αφόρητα τόσο τους πολίτες, όσο και τις υπερφορτωμένες Δ.Ο.Υ, προτείνουμε να αντικατασταθούν με υπεύθυνες δηλώσεις των φορολογουμένων.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ: Είναι αδικαιολόγητα χρονοβόρο, υπεργραφειοκρατικό και ανασταλτικό για κάθε πώληση ή μίσθωση ακινήτου, να εφαρμόζεται για την έκδοση ενός πιστοποιητικού, λογισμικό που απαιτεί έως και 17 δικαιολογητικά! Πρέπει να απλοποιηθεί άμεσα το σύστημα γιατί είναι πρακτικά ανεφάρμοστο τόσο για τον πολίτη όσο και για τον ίδιο το μηχανικό που θα το εκδώσει.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ. Με τις διάφορες υποχρεωτικές πιστοποιήσεις δημιουργείται μια νέα κατηγορία καταναλωτή/πολίτη: του αναγκαστικού πελάτη-καταναλωτή υπηρεσιών ελέγχου και πιστοποίησης. Γι΄αυτό η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει πρώτα απ΄όλα τις αμοιβές που αφορούν ολόκληρο τον ελληνικό λαό ως εν δυνάμει αναγκαστικό πελάτη, όπως τα ενεργειακά πιστοποιητικά, τις αμοιβές για τις επικείμενες αναγκαστικές επιθεωρήσεις «ταυτότητας κτιρίων», τις επιθεωρήσεις ανελκυστήρων, τα πιστοποιητικά ηλεκτρολόγων, κλπ. Σε κάθε περίπτωση για το ενεργειακό πιστοποιητικό να καθοριστεί ως ενδεικτική αμοιβή το 1€/τ.μ. για κάθε είδος κτιρίου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ». Το πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα επιδότησης για αναβάθμιση των παλαιών οικοδομών. Προβληματίζει όμως τον πολίτη ο τραπεζοκεντρικός του χαρακτήρας και η απόλυτα αποτρεπτική για τον πολίτη γραφειοκρατία του. Η ΠΟΜΙΔΑ επιμένει ότι άμεση και μαζική αναβάθμιση παλαιών κατοικιών θα γίνει πραγματικότητα μόνον όταν θεσπιστεί φοροαπαλλαγή για το 100% της αξίας των υλικών και εργασιών, σε πέντε (5) οικονομικά έτη (ήτοι 20% ετησίως).
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ. Πέρυσι η ΠΟΜΙΔΑ έκανε έκκληση με απόλυτη επιτυχία στους ιδιοκτήτες ακινήτων όλης της χώρας, τα καταβαλλόμενα μισθώματα να μην αποτελέσουν αιτία να χαθεί έστω και ένας ενοικιαστής μέσα στη σημερινή κρίση. Η γενική διάταξη που διευκολύνει την ουσιαστικά ανέξοδη αποχώρηση μισθωτή, όσο και οι διατάξεις για την αναδρομική ακύρωση των παραιτήσεων και για τα διατηρητέα, καθιστούν την ιδιοκτησία κυριολεκτικά «ξέφραγο αμπέλι», και γι΄αυτό πρέπει όλες να καταργηθούν αμέσως.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ & ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το απαράδεκτο και μη επιστρεφόμενο παράβολο των 50 - 4.000 ευρώ για την άσκηση αντιρρήσεων, όσο το ότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες θα χάσουν τελικά τις περιουσίες τους από την παράλογη σύνταξη των χαρτών βάσει των αεροφωτογραφιών του 1945, αντί του 1975 οπότε και θεσμοθετήθηκαν νέες συνταγματικές διατάξεις περί δασών. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι από 95 χιλιάδων στρεμμάτων στον Μαραθώνα, ως δάση χαρακτηρίζονται τα 53 χιλ. (ποσοστό 55%), από 3.413 στρέμματα στη Νέα Πεντέλη χαρακτηρίζονται δασικά τα 3.121 (ποσοστό 91,5%) και από 23.914 στρέμματα στην Παλαιά Πεντέλη δασικά χαρακτηρίζονται τα 22.204 (ποσοστό 93%)!!!
Πηγή www.pomida.gr