Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Επανασχεδιάζουν το Εξοικονομώ.



Ξαναπιάνουν τα μολύβια στο υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο τον επανασχεδιασμό του «Εξοικονομώ κατ' οίκον» καθώς τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πάρα πολλά με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να μην μπορεί να προσελκύσει αιτήσεις ούτε από πολυκατοικίες, ούτε από άτομα μεγάλης ηλικίας, ενώ οι διορθωτικές αιτήσεις ξεπερνούν τις 720.000.
Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις για συμμετοχή στο «Εξοικονομώ κατ' οίκον» έχουν φτάσει τις 30.000 με την μερίδα του λέοντος να αφορά την ελληνική περιφέρεια και όχι τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως την Αθήνα. Και αυτό διότι αφενός η μέγιστη τιμή ζώνης ύψους €1.750 ανά τετραγωνικό βγάζει εκτός του προγράμματος πολλές περιοχές της πρωτεύουσας και αφετέρου η έλλειψη ομοφωνίας στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται αιτήσεις μόνο για μεμονωμένα διαμερίσματα, καθώς βάσει των καταστατικών των πολυκατοικιών η παρέμβαση στον λέβητα απαιτεί την συναίνεση σχεδόν όλων των ιδιοκτητών.
Σε ότι αφορά την Αθήνα, όπου και βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των ενεργοβόρων κατοικιών εξακολουθεί να υφίσταται πρόβλημα στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων καθώς όποιος ζει σήμερα σε σπίτι της δεκαετίας του 1970 είτε είναι υπερήλικας, είτε δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα νεόδμητο σπίτι ή ακόμη και σπίτι 20ετίας ή είναι νέος που δεν διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ανεργίας.
Όλα αυτά οδηγούν τις τράπεζες στο να μην εγκρίνουν τις αιτήσεις για χρηματοδότηση των ενεργειακών παρεμβάσεων, γεγονός το οποίο όπως εκτιμάται οφείλεται στον σχεδιασμό του προγράμματος το οποίο απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα αντί νομικές οντότητες κατά παρέκκλιση των ευρωπαϊκών απαιτήσεων.
Να σημειωθεί εδώ ότι στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος επιτυγχάνεται μέσω των μεγάλων ιδιωτικών αναπτύξεων, υποχρεώνοντας τους επενδυτές να χτίσουν ένα ποσοστό από πράσινες κατοικίες για τους εργαζομένους που απασχολούνται στα κτήρια γραφείων ή στα εμπορικά κέντρα που θέλουν να αναπτύξουν.
Ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης μιλώντας χθες σε εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ και αφού «βομβαρδίστηκε» από τις ενστάσεις των ιδιοκτητών παραδέχτηκε τα προβλήματα του προγράμματος, δηλώνοντας ανοιχτός σε τροποποιήσεις και ανήγγειλε ευρεία σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (μηχανικούς, ιδιοκτήτες ακινήτων, Τεχνικό Επιμελητήριο, ενεργειακούς επιθεωρητές) προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ Οίκον.
Μια από τις πρώτες παρεμβάσεις που αναμένεται να αποφασιστούν είναι η απλοποίηση της διαδικασίας μέσω αλλαγών στις απαιτούμενες άδειες όπως η αντικατάσταση της απαιτούμενης οικοδομικής άδειας με απλή «άδεια εργασιών μικρής κλίμακας» για τις εργασίες εξωτερικής θερμομόνωσης σε υφιστάμενα κτίρια. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι κατοικίες που χτίστηκαν την δεκαετία του 80, αλλά και να αυξηθεί η ανώτερη τιμή ζώνης.
Στα προβλήματα του υπουργείου προστίθεται και η καθυστέρηση της ανακοίνωσης της εξεταστέας ύλης για την διενέργεια των εξετάσεων ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ενεργειακών επιθεωρητών.
Πηγή www.ered.gr