Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Οδεύουμε προς «τακτοποίηση» αυθαιρέτων για 10 δις ευρώ;



Μια περυσινή εισήγηση για άμεση εισροή αρκετών δις ευρώ στα ταμεία του κράτους από τα αυθαίρετα, επανέρχεται μετά την παρουσίαση του Οδικού Χάρτη από τον Πρωθυπουργό. Δεν θα τεθεί θέμα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων, αλλά τακτοποίησης τους κατά το πρότυπο των ημιυπαίθριων.

Η κυβέρνηση µελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην άµεση τακτοποίηση των περίπου 500.000 (ή κατ’ άλλους ενός εκατοµµυρίου) αυθαίρετων κτισµάτων που υπάρχουν στη χώρα, σε μία προσπάθεια να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του περυσινού και του φετινού προϋπολογισμού. Πολύ σύντομα αν προκριθεί η προώθηση της ρύθμισης, αναμένεται να αρχίσει εντατικός διάλογος µε όλους τους ενδιαφερόµενους φορείς, αλλά και µε τη ∆ικαιοσύνη με πολύ στενά χρονικά περιθώρια, ώστε το σχέδιο να ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσµο Πλαίσιο 2012-2015, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει στη Βουλή περί τα μέσα Μαΐου.
Αδιευκρίνιστες, ωστόσο, είναι πολλές τεχνικές πτυχές του όλου εγχειρήματος όπως:

1) Το κόστος τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου, πώς θα προκύπτει δηλαδή το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες. Για παράδειγμα(αν θα είναι µε βάση το εµβαδόν, τη χρήση του ακινήτου, την παλαιότητά του, το αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή παραθεριστική κ.ά.), αν θα πρόκειται για εφάπαξ καταβολή ενός συγκεκριµένου ποσού ή για δόσεις.

2) Αν θα ενταχθούν στη ρύθμιση και οι κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαίρετων κτισµάτων (σε αιγιαλούς, δάση κτλ) και αν ναι, με ποιο αντίτιμο.

3) Πώς θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του Ε’ Τµήµατος του Συµβουλίου της Επικρατείας το οποίο «ανθίσταται» σθεναρά εδώ και πολλά χρόνια στις απόπειρες για νοµιµοποίηση των αυθαιρέτων.

Είναι βέβαιο ότι οι όποιες ρυθμίσεις προσκρούουν στο Σύνταγμα, σε διατάξεις όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της δόμησης σε αναδασωτέες εκτάσεις. Για το λόγο αυτό στην Κυβέρνηση επιθυμούν διάλογο µε την ηγεσία της ∆ικαιοσύνης, ο οποίος θα επικεντρωθεί στο πώς θα αρθούν οι αντιρρήσεις που προβάλλει το ΣΤΕ.

Το ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί ανεξάρτητα με τις τεχνικές λεπτομέρειες της «τακτοποίησης», μπορεί να φθάσει και τα δέκα δις ευρώ (αν υποθέσουμε ότι τα αυθαίρετα είναι 1 εκατομμύριο και κατά μέσο όρο οι παραβάτες πληρώσουν 10.000 ευρώ έκαστος). Υπό την προϋπόθεση ότι θα προσέλθουν στα ταμεία οι περισσότεροι το τεράστιο αυτό ποσό, μοιάζει εφικτό να αντληθεί
Πηγή www.antinews.gr