Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

«Κλειδώνει» η τουριστική κατοικία.



Κλείδωσε όπως όλα δείχνουν το θέμα της τουριστικής κατοικίας με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να εισηγείται για το νέο Χωροταξικό του Τουρισμού την μείωση του συντελεστή δόμησης στο 1,5% από το 2% που ισχύει σήμερα και ποσοστό 30% επί της συνολικής δόμησης για τουριστική κατοικία.
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί αφορά το ελάχιστο μέγεθος των οικοπέδων που όπως φαίνεται θα καθοριστεί στα 150 στρέμματα όπως ήταν και η πρόταση του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλου όταν εκείνος κατείχε τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης αρμόδιου για θέματα τουρισμού.
Σε αυτή την περίπτωση στην ελάχιστη έκταση των 150 στρεμμάτων θα μπορούν πλέον της ξενοδοχειακής μονάδας και των υποστηρικτικών λειτουργιών να χτιστούν προς πώληση περίπου 50 βίλες που εφόσον πουληθούν μπορούν να αποφέρουν στον επενδυτή περίπου ?60 εκατ. Στην περίπτωση αυτή η ξενοδοχειακή μονάδα των 15.000 τμ θα παρέχει καθ όλη τη διάρκεια του έτους τις αναγκαίες υπηρεσίες στις βίλες ενώ ο διαχειριστής της μονάδας θα μπορεί ακόμη και να μισθώνει τις βίλες σε πελάτες εκτός από τους ιδιοκτήτες των τουριστικών αυτών κατοικιών.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΚΑ και Πολιτισμού και Τουρισμού να διερευνήσουν την δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου αυτού και στα δημόσια ακίνητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από παράγοντες της αγοράς ακινήτων, πάντως, ένα τέτοιο μέτρο δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει τουλάχιστον σε ορίζοντα δεκαετίας, καθώς το ελληνικό κράτος δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές
Πηγή www.ered.gr