Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ανάπτυξη στις κατασκευές πτώση για τις κατοικίες το 2011.



Ανάπτυξη ήδη από το 2011 στις κατασκευές, πλήν όμως των κατοικιών, ʽ'βλέπει'' για την ελληνική αγορά η Alpha Bank, ύστερα από την πτώση του 18,5% που παρουσίασε ο κλάδος στηρίζοντας την εκτίμησή της αυτή στο ότι εφέτος θα απορροφηθεί μεγαλύτερος όγκος ευρωπαϊκών κονδυλίων σε σχέση με την περασμένη διετία.
Ειδικά για τον κλάδο των κατοικιών, και το 2011 αναμένεται πτώση στις νέες κατασκευές, η οποία θα φθάσει το 12,5%. Για το 2010, οι οικιστικές επενδύσεις στη χώρα μας, σύμφωνα με την Alpha Bank, μειώθηκαν στα €6,7 δισ. από €15 δισ. το 2007 και αναμένεται περαιτέρω πτώση λόγω της μεγάλης μείωσης του αριθμού των νέων οικοδομικών αδειών.
Ελπίδες για τόνωση της αγοράς ''βλέπει'' η τράπεζα από την άνοδο του τουρισμού το 2011, η οποία μπορεί να αναθερμάνει το ενδιαφέρον για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας από τους Ευρωπαίους, από την στιγμή μάλιστα που στις οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών (πλήν της Ιρλανδίας και του ''προβληματικού'' ευρωπαϊκού νότου) αναμένεται ανάκαμψη από το 2011 και μετά.
Επιπλέον, οι αναλυτές της Alpha Bank επισημαίνουν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών στις κατοικίες πραγματοποιείται ομαλά και δεν υπάρχει κίνδυνος υπερπροσφοράς.
Εκτός των κατοικιών, γενικότερα για τις κατασκευές στην Ελλάδα η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα το 2009 και συγκεκριμένα στα 2 δισ. ευρώ (έναντι εκτίμησης 3,7 δισ. ευρώ), ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το 2010, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ, νούμερο πολύ χαμηλό σε σχέση και με τις προβλέψεις του μνημονίου: Συγκεκριμένα το μνημόνιο, το Μάϊο του 2010, είχε θέσει ως στόχο η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το περασμένο έτος να ξεπεράσει το 15% από το 3% περίπου επί του συνόλου έως το τέλος του 2009, στόχος φυσικά που δεν επετεύχθη.
Για το 2011, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αναστροφή της ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο με το σκεπτικό ότι έως το 2013 θα πρέπει να απορροφηθούν συνολικά €16 δις. στον τομέα των κατασκευών, κεφάλαια τα οποία μάλιστα κινδυνεύουν να χαθούν στην περίπτωση που δεν απορροφηθούν εγκαίρως.
Πηγή www.ered.gr