Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Υποφέρουν τα ακίνητα στο ιστορικό κέντρο.



Ένα βήμα πριν από την πλήρη απαξίωση βρίσκεται η αγορά ακινήτων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με τους μεγάλους παίκτες του λιανεμπορίου και τους εκατοντάδες επαγγελματίες να συνθλίβονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης γκετοποίησης της περιοχής.
Ο νέος Δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης βρίσκεται αντιμέτωπος με τα σοβαρά προβλήματα της πρωτεύουσας, η οποία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της PricewaterhouseCoopers, κατατάσσεται προτελευταία -ανάμεσα σε 27 ευρωπαϊκές πόλεις- σε επενδύσεις στα ακίνητα.
Κενά καταστήματα
Όπως επισημαίνεται σε έκθεση του βρετανικού οίκου ακινήτων Savills, στο «πληγέν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις κέντρο» τα κενά καταστήματα έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το ποσοστό των κενών χώρων στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (π.χ. Ερμού) ανέρχεται στο 10%, ενώ στις περιφερειακές εμπορικές αρτηρίες αγγίζει το 20%.
Ωστόσο, παρότι οι ενοικιαστές εγκαταλείπουν το κέντρο, πολλοί ιστορικοί ιδιοκτήτες προτιμούν να κρατούν τα καταστήματά τους κενά παρά να δεχθούν χαμηλότερα ενοίκια, σύμφωνα με την έρευνα.
Όσον αφορά το ύψος των ενοικίων, καταγράφει πτώση έως και 30% βάσει περιοχής και ακινήτου, ενώ οι πρώτης κατηγορίας εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας, έχουν χάσει περίπου το 25% της μισθωτικής τους αξίας. Σύμφωνα με την Savills, το τελευταίο τρίμηνο του 2010, τα ενοίκια των «ποιοτικών» εμπορικών ακινήτων έως 100 τ.μ. στο κέντρο διαμορφώθηκαν (υπολογίζονται σε ετήσια βάση) στα 1.800 ευρώ / τ.μ. από 3.400 ευρώ / τ.μ. το 2007.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση των εμπορικών κέντρων έχει οδηγήσει σε αύξηση των διατιθέμενων τετραγωνικών μέτρων, με την σχετική αναλογία να ανέρχεται στα 50 τετραγωνικά μέτρα ανά χίλιους κατοίκους. Μάλιστα το 90% του αποθέματος των εμπορικών χώρων συγκεντρώνεται γύρω από την Αθήνα.
Σχετικά με τα γραφεία, η Αθήνα χαρακτηρίζεται από περιορισμένο απόθεμα σύγχρονων και υψηλής ποιότητας χώρων. Βασικό γνώρισμα της συγκεκριμένης αγοράς είναι ο μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων που έχει μετατραπεί σε γραφεία. Μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας το απόθεμα των γραφειακών χώρων κάθε είδους και ποιότητας καταλαμβάνει συνολικά 1,2 εκατ. τ.μ., με μόλις το 15-20% αυτών να θεωρούνται ως πρώτης και δεύτερης ποιότητας.
Μειωμένη ζήτηση και αύξηση της προσφοράς είναι το χαρακτηριστικό της αθηναϊκής αγοράς γραφείων.
Παραεμπόριο
Μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες του κέντρου είναι το παραεμπόριο, εξαιτίας του οποίου έχει αυξηθεί με γοργούς ρυθμούς ο αριθμός των λουκέτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Αθήνας, τους πρώτους δύο μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 60% οι κατασχέσεις λαθραίων προϊόντων.
Παράλληλα, σε μία προσπάθεια να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των πεζών στο ιστορικό κέντρο, οι πεζόδρομοι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, του Αγίου Παύλου, της Ερμού και από τον Κεραμικό έως την Αγίων Ασωμάτων θα ελέγχονται με κυλιόμενες μπάρες από την τροχαία.
Μεταπολεμικό κλίμα
Αναφορικά με την εικόνα της κτηματαγοράς, σε πρόσφατη ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛ.Ι.Ε.), αναφέρθηκε ότι η οικονομική συγκυρία είναι μοναδική μετά το Βʼ παγκόσμιο πόλεμο, με τις μεταβιβάσεις ακινήτων να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η κατοικία έχει σχεδόν εξοριστεί από τις γκετοποιημένες συνοικίες του ιστορικού κέντρου, με το απόθεμα νεόδμητων κατοικιών να είναι περιορισμένο και την πτώση των τιμών να ξεκινάει από χαμηλά μονοψήφια ποσοστά και να αγγίζει το 15%, ανάλογα την περιοχή.
Βασικά χαρακτηριστικά αποτελούν η στροφή στα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί μετά το 1985, σε μικρότερα διαμερίσματα, αλλά και στο ενοίκιο.
Σε επίπεδο στεγαστικής πίστης, το 2011 αναμένεται -σύμφωνα με το ΕΛ.Ι.Ε- να μειωθούν τα επιδοτούμενα στεγαστικά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και να συνεχιστεί η συντηρητική πολιτική χρηματοδότησης από μέρους των τραπεζών.
Πηγή:www.capital.gr