Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ερχεται ο "θεσμός επιφανείας" για fast track αξιοποίηση της κρατικής γης.



To πράσινο φως για fast track αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας στο πλαίσιο της δέσμευσης της Ελλάδας για αποκρατικοποιήσεις ύψους €50 δισ. μέχρι το 2015έδωσε χθες το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των δημόσιων «φιλέτων» για άμεση είσπραξη εσόδων που θα απαιτηθούν προκειμένου να μειωθεί το χρέος.
Η εισήγηση που έκανε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, βάζει τις βάσεις για τη μακροχρόνια μίσθωση, έως και 99 χρόνια, των κρατικών ακινήτων. Η εισήγηση προετοιμάζει το έδαφος για την επαναφορά μετά το 1946 του «θεσμού επιφανείας» δηλαδή για τη δυνατότητα σύστασης εμπράγματου δικαιώματος σε γη που ανήκει σε άλλον. Όπως είπε ο κ. Παμπούκης η «φιλοσοφία» της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εδράζεται στην ρήση των Ινδιάνων ότι «την γη δεν την αποκτούμε από τους γονείς μας, αλλά την δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».
Ουσιαστικά δηλαδή στην κρατική γη που θα μισθώνεται για πάρα πολλά χρόνια θα δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησή της αλλά θα διασφαλίζεται εσαεί η κυριότητα του οικοπέδου.
Στα θετικά του θεσμού, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη είναι ότι επιτρέπει την άντληση και μη δέσμευση πόρων για τις επιχειρήσεις καθώς αν αυτές πχ νοικιάζουν τα κτίρια δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια από τις τράπεζες, ενώ με τον «θεσμό επιφανείας» μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εμπράγματο δικαίωμά τους για άντληση πόρων.
Η διαφορά του «θεσμού επιφανείας» από την «ενοικίαση», διευκρίνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, συνίσταται στο ότι ο «θεσμός επιφανείας» εμπίπτει στο εμπράγματο δίκαιο, δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έναντι τρίτων, ενώ η «ενοικίαση» εμπίπτει στο ενοχικό δίκαιο και αφορά μόνο τους «δύο», δηλαδή τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή.
Το τρίτο πλεονέκτημα του «θεσμού επιφανείας», πάντα σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, είναι φορολογικό, καθώς τα χρήματα για την απόκτηση του εμπράγματου δικαιώματος προπληρώνονται.
Επίσης, με την επιστροφή του ακινήτου στο κάτοχό του, το δημόσιο, θα μπορεί αυτό να αλλάξει τη χρήση του.
Πηγή www.ered.gr