Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Κλειστό 1 στα 4 καταστήματα της Ερμού.



Δραματική είναι η εικόνα του εμπορικού κλάδου στο κέντρο της Αθήνας, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Ένα στα τρία καταστήματα στην οδό Σταδίου είναι κλειστό, ενώ στην Ακαδημίας και την Ερμού «λουκέτο» έχει βάλει το ένα στα τέσσερα.
Το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει στο κέντρο της Αθήνας αυξήθηκε στο 23,4% από 17% τον περασμένο Αύγουστο. Πρώτη σε λουκέτα είναι η Σταδίου, όπου έχει κλείσει το 33,8% των καταστημάτων. Ακολουθεί η Ακαδημίας με 24,6% και η Ερμού με 24,3%. Στον άλλο μεγάλο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την Πατησίων, το ποσοστό των λουκέτων διαμορφώνεται στο 20,6% του συνόλου των καταστημάτων, σε ορισμένα όμως σημεία του αγγίζει και το 30%.
Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα εκτός κέντρου. Στο Χαλάνδρι έχει κλείσει το 22% των καταστημάτων, στο κέντρο του Πειραιά το 20,6%, στη Λ-εωφόρο Ηρακλείου της Νέας Ιωνίας το 17,8% των καταστημάτων, στη Θησέως της Καλλιθέας το 16,8%.
Αλματώδης είναι η αύξηση των λουκέτων σε περιοχές όπως η Κηφισιά, όπου σύμφωνα με την ΕΣΕΕ έκλεισε το 21% των καταστημάτων που βρίσκονταν στους πέντε εμπορικότερους δρόμους του δήμου. Τον περασμένο Αύγουστο το ποσοστό ήταν στο 12%.
Βασική διαπίστωση είναι ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν την δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες. Επιπλέον, οι στοές στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνουν όχι μόνο κλειστές επιχειρήσεις αλλά επαγγελματικούς χώρους, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα'' δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασ. Κορκίδης.
Πηγή www.ered.gr