Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Στρόφιγγες ερμητικά κλειστές.



Παγιώνεται ο αρνητικός ρυθμός χορήγησης δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, εντείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά, καθώς η πιστωτική επέκταση παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, το πρώτο μήνα του έτους ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σημείωσε μικρή περαιτέρω επιβράδυνση και διαμορφώθηκε σε -0,3%, από -0,1% το Δεκέμβριο του 2010 και 4,1% το Δεκέμβριο του 2009Οριακή μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής της χρηματοδότησης σημειώθηκε προς όλους τους επιμέρους τομείς δηλαδή προς τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες-αγρότες-ατομικές επιχειρήσεις, τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.
Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2011 θετική καθαρή ροή €157 εκατ. με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης να υποχωρήσει οριακά μόνο, στο 0,8% από 0,9% που ήταν το Δεκέμβριο.
Όσο αφορά στην χρηματοδότηση των επιμέρους κλάδων, στη βιομηχανία παρατηρήθηκε αύξηση του δανεισμού με αποτέλεσμα ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να διαμορφωθεί στο -1,7% από -2,7% που ήταν το Δεκέμβριο.
Αντίθετα, επιβράδυνση παρατηρήθηκε στο ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης προς το εμπόριο (Ιανουάριος 2011: -3,9%, Δεκέμβριος 2010: -3,5%, , τις κατασκευές (Ιανουάριος 2011: 0,7%, Δεκέμβριος 2010: 1,9%, αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους των επιχειρήσεων.
Όσον αφορά στην χρηματοδότηση των νοικοκυριών αρνητική, κατά κατά 315 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης με αποτέλεσμα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς την κατηγορία αυτή (ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ) να μειωθεί οριακά στο -1,4% από -1,3% το Δεκέμβριο. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά καταρχάς την αρνητική ροή ύψους €170 εκατ. στα στεγαστικά δάνεια - με αποτέλεσμα o ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο -0,7% από -0,4% το Δεκέμβριο.
Η ίδια εικόνα κυριάρχησε και στα καταναλωτικά δάνεια όπου η καθαρή ροή ήταν επίσης αρνητική κατά €98 εκατ., όμως ήταν μικρότερη σε σχέση με τον αντίστοιχο πέρυσι με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής να βελτιωθεί οριακά - - παραμένοντας ωστόσο αρνητικός στο -4,1% έναντι -4,2% το Δεκέμβριο.
Πηγή www.ered.gr