Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΚΑΘΙΖΗΣΗ 23,7% ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΤΟ 2010.



Με περαιτέρω μείωση κατά 8,6% «έκλεισε» ο περασμένος Δεκέμβριος για την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα, στο σύνολο του 2010, ο οικοδομικός όγκος να καταγράψει πτώση 23,7%...
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 σε 5.106 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 1.070,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 4.072,7 χιλιάδες m3 όγκου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξήθηκε κατά 2,8% ο αριθμός των οικοδομικών αδειών, ωστόσο μείωση σημειώθηκε τόσο στην επιφάνεια (7,7%) όσο και στον όγκο (8,6%).
Κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2010, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 10,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες, κατά 19,8% στην επιφάνεια και κατά 23,7% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2009.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η οικοδομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να είναι καθηλωμένη φέτος, καθώς υπάρχει «απόθεμα» τουλάχιστον 100.000 κατοικιών που παραμένουν απούλητες.
Αυτό το απόθεμα δεν πρόκεται να εξαντληθεί σύντομα, καθώς, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, οι -λιγοστοί- αγοραστές προτιμούν τα παλαιότερα και φθηνότερα ακίνητα, ενώ οι τράπεζες έχουν κλείσει τις κάνουλες του δανεισμού, υιοθετώντας πολύ αυστηρά κριτήρια σε σύγκριση με μέχρι δύο-τρία χρόνια πριν.
Επιπλέον, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από το δεύτερο εξάμηνο, ώστε να προσεγγίσουν τις λεγόμενες εμπορικές τιμές, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την αγορά, καθώς θα αυξηθούν όλοι οι φόροι που σχετίζονται με τιις συναλλαγές επί ακινήτων (αγοραπωλησίες, κληρονομιές, γονικές παροχές κ.τλ.).
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της περικοπής των φοροαπαλλαγών που αναμένεται να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, εξετάζεται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για την α΄κατοικία αλλά και άλλων φοροελαφρύνσεων για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα (άνω των 60.000 ευρώ).
Τέλος, η αποπληθωριστική ψυχολογία που κυριαρχεί στην αγορά, περιπλέκει την κατάσταση, καθώς οι αγοραστές προτιμούν να περιμένουν και άλλο ώστε να πέσουν οι τιμές, με αποτέλεσμα η κτηματαγορά να έχει ουσιαστικά «νεκρώσει».
Πηγή www.fimotro.gr