Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

"Τσουνάμι" εξώσεων πλήττει την κτηματαγορά.



Ακόμη δυσκολότερες ημέρες έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι -πλην της υποχώρησης των τιμών- βρίσκονται αντιμέτωποι με τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό μισθωτών που κηρύσσει «στάση πληρωμών». Η εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας έχει μετατρέψει την άλλοτε μία από τις πιο «σίγουρες» πηγές εισοδήματος, τα ενοίκια σε «θηλιά» για τους ιδιοκτήτες.
Πολλαπλασιάστηκαν οι εξώσεις
Περίπου 8.500 εξώσεις υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν κατά το 2010, ενώ μόνο από τις αρχές του έτους έως σήμερα εκτιμάται ότι εκδόθηκαν τουλάχιστον 3.500-4.000 διαταγές απόδοσης μισθίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών που επισκέπτεται τα δικηγορικά γραφεία της χώρας, επιδιώκοντας να διεκδικήσει τις οφειλές του, αυξήθηκε από 15% έως 50%, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.
«Πονοκέφαλο» για τον εκμισθωτή δεν αποτελούν μόνο τα ανεξόφλητα ενοίκια, αλλά και οι απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, σε ετήσια βάση, οι οφειλές έως και έξι μηνών από νοικοκυριά αυξήθηκαν έως και κατά 35%, ενώ ένας στους δέκα λογαριασμούς ρεύματος παραμένει απλήρωτος.
Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες ιδιοκτήτες καλούνται να «πληρώσουν τον λογαριασμό» (ενοίκιο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη) των νεόπτωχων ενοικιαστών, ο οποίος -σε πολλές περιπτώσεις- ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Νομικά μέτρα
Με ποιον τρόπο μπορούν να κινηθούν νομικά οι ιδιοκτήτες; Είτε να προχωρήσουν σε διαταγή απόδοσης μισθίου είτε να ασκήσουν αγωγή έξωσης, σύμφωνα με τον νομικό Νικόλαο Σιαμάκη.
Σε περίπτωση άσκησης αγωγής, απαιτείται η μεσολάβηση των δικαστηρίων, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα.
Και αυτό διότι μεσολαβούν πιθανές αναβολές ή εφέσεις επί της πρωτόδικης απόφασης, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να χάσει το δικαίωμά του να αποβάλλει τον μισθωτή.
Έξωση
Η διαταγή απόδοσης μισθίου (έξωση) γνωστοποιείται στον μισθωτή 20 ημέρες, αφότου αυτή εκδοθεί από το αρμόδιο δικαστήριο. Και αφού -τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την κατάθεση της αίτησης διαταγής- ο ιδιοκτήτης έχει ζητήσει με εξώδικο από τον ενοικιαστή την εξόφληση των οφειλών.
Ουσιαστικά η έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου -σε αντίθεση με την αγωγή- επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να «απαλλαγεί» άμεσα από τον κακοπληρωτή ενοικιαστή. Ο τελευταίος διαθέτει μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες (από την κοινοποίηση της έξωσης) για να μπλοκάρει τη διαδικασία αποβολής του από το ακίνητο.
Πώς; Προβάλλοντας αντιρρήσεις στην αρμόδια δικαστική αρχή και καταθέτοντας ταυτόχρονα ασφαλιστικά μέτρα.
«Οι μισθωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι η άσκηση ανακοπής («προβολή αντιρρήσεων») δεν αναστέλλει την έκδοση της διαταγής. Δηλαδή ακόμη και αν ασκηθεί ανακοπή, ο εκμισθωτής μπορεί να αποβάλλει τον ενοικιαστή από το ακίνητο μίσθιο. Τα ασφαλιστικά μέτρα είναι αυτά που μπλοκάρουν την αποβολή» εξηγεί ο κ. Σιαμάκης.
Πάντως, εάν ο ενοικιαστής εξοφλήσει τα ενοίκια σε διάστημα ενός μήνα, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να ζητήσει την έκδοση διαταγής απόδοσης του μισθίου.
Ωστόσο, εάν είτε δεν αποπληρώσει τα χρέη του είτε δεν καταφέρει να μπλοκάρει την αποβολή του από το ακίνητο, μετά από τρεις ημέρες ο δικαστικός επιμελητής αποβάλλει τον μισθωτή.
Η αποβολή του μισθωτή πραγματοποιείται με τα πράγματα που βρίσκονται στο σπίτι ή το κατάστημα και τα οποία φυλάσσονται από τον ιδιοκτήτη. Ο τελευταίος οφείλει σε συγκεκριμένη προθεσμία να καλέσει τον ενοικιαστή να παραλάβει τα πράγματα.
Διαμάχη
Τι συμβαίνει εάν ενοικιαστής και ιδιοκτήτης δεν συμφωνούν με το ύψος των χρεών; Εάν ο μισθωτής εξοφλήσει τα χρέη, αλλά διαπιστωθεί ότι το ποσό που κατέβαλε είναι χαμηλότερο από το οφειλόμενο, τότε εκδίδεται διαταγή απόδοσης του μισθίου.
Σε περίπτωση που ο μισθωτής ασκήσει ανακοπή και κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα, τότε το ακριβές ύψος των οφειλών εξετάζεται από το δικαστήριο
Πηγή:www.capital.gr