Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Δεν κάνουν πίσω οι τράπεζες στο Εξοικονομώ.



Κλειστές παραμένουν οι στρόφιγγες των τραπεζών στους δικαιούχους του προγράμματος Εξοικονομώ κατ' οίκον που ταλαιπωρούνται αφάνταστα όταν κάνουν αιτήσεις καθώς λόγω κρίσης οι τράπεζες τους περνούν από «κόσκινο». Στο μεταξύ, εμφανίζεται η προχειρότητα του προγράμματος, καθώς συνεχώς προκύπτουν προβλήματα τα οποία το υπουργείο αναγκάζεται να τα επιλύει περιστασιακά μέσω εγκυκλίων.
Είναι προφανές ότι σε πάρα πολλές των περιπτώσεων η ένταξη στο πρόγραμμα είναι απολύτως ασύμφορη αν κάποιος συγκρίνει τις τιμές που μπορεί αυτή τη στιγμή να εξασφαλίσει στην αγορά σε σχέση με το ενεργειακό όφελος στο αποτύπωμα του κτηρίου που μετά τις παρεμβάσεις αποκλείεται να ξεπερνά το 20%.
Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι οι τιμές των καυσίμων αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι τον επόμενο χειμώνα όπως χαρακτηριστικά διαφημίζει και η εταιρεία φυσικού αερίου που προσκαλεί τους καταναλωτές μέσω μεγάλου διαφημιστικού προγράμματος. Στο συγκεκριμένο ζήτημα προκύπτει θέμα και με τον ΚΕΝΑΚ καθώς, σύμφωνα με ειδικούς, οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που θα βεβαιώσουν προ και μετά των εργασιών το ορθό της επέμβασης αναγκάζονται να «δουλεύουν» με ένα πρόγραμμα το οποίο ως βασική παράμετρο θεωρεί ότι ένας χώρος διατηρεί σταθερή θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου καθ' όλο το 24ώρο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματική ενεργειακή κατανάλωση του κτηρίου, κάτι που σε μεγάλο βαθμό το γνωρίζουν οι ίδιες οι τράπεζες.
Παρόλα αυτά και με δεδομένο το ότι τα φορολογικά οφέλη της παρέμβασης περιορίζονται στο ΦΠΑ των €6.000 το υπουργείο αναζητεί φόρμουλα για να ξεπεράσει τους σκοπέλους που έχουν δημιουργηθεί σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των υπό αναβάθμιση ακινήτων.
Και ενώ μέχρι τώρα το πρόβλημα εντοπίζεται στους μεγάλους σε ηλικία σε δικαιούχους, στους οποίους οι τράπεζες δεν δίνουν δάνειο, το ΥΠΕΚΑ έρχεται σημειακά να καθορίσει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στις περιπτώσεις που το ακίνητο ανήκει σε ανήλικο.
Έτσι, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου σε περίπτωση όπου η πλήρης κυριότητα ανήκει σε άτομο που δεν έχει δικαίωμα υπογραφής (ανήλικο ή άτομο που έχει τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση), και υπάρχει επιθυμία συμμετοχής στο πρόγραμμα, τότε η αίτηση υπαγωγής γίνεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά που συμπεριλαμβάνουν τα ιδιοκτησιακά στοιχεία του ανηλίκου, για την κατάταξη του οποίου στις εισοδηματικές κατηγορίες ωφελουμένων λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του νόμιμου εκπροσώπου.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. Επομένως ένα διαμέρισμα που έχει δηλωθεί στο Ε2 ως «κενό» δεν είναι επιλέξιμο για το Πρόγραμμα. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζεται στην εγκύκλιο σε περίπτωση που ένα διαμέρισμα έχει δηλωθεί ως «κενό» στο Ε2 και αυτό αποτελεί μέρος αίτησης πολυκατοικίας ως ενιαίο κτήριο μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος.
Σύμφωνα με αυτόν, σε περίπτωση πολυκατοικίας θα πρέπει τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ως επιλέξιμα και τα λοιπά διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως εξοχική ή άλλη δευτερεύουσα κατοικία καθώς και διαμερίσματα που είναι χαρακτηρισμένα ως «κενά» στο Ε2.
Πηγή www.ered.gr