Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Πιο δύσκολες οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα.



«Είδος υπό εξαφάνιση» αποτελούν οι επενδυτές στα εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα, όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως λόγω της νομοθετικής ρύθμισης -είχε ψηφιστεί όταν επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομίας ήταν η Λούκα Κατσέλη- που καθιστά ιδιαίτερα εύκολη τη λύση της μίσθωσης.
Βάσει δηλαδή της συγκεκριμένης ρύθμισης, ο ενοικιαστής μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση, έστω και εάν έχει παραιτηθεί από το νόμιμο δικαίωμά του για λύση της μίσθωσης πριν από την πάροδο συμφωνημένου χρονικού διαστήματος.
Το σκεπτικό της πρωτοβουλίας Κατσέλη ήταν να προωθηθεί η δημιουργία καινούργιων εμπορικών επιχειρήσεων, αφού πλέον απαιτούνται 16 αντί 34 ενοίκια για τη λύση της μισθωτικής σύμβασης.
Όπως αναφέρει στο Capital.gr επικεφαλής εταιρείας ακινήτων, ξένοι επενδυτές έχουν πάψει να αγοράζουν εμπορικά ακίνητα, επειδή η ενοικίασή τους αποτελεί γρίφο, δεδομένου ότι η μισθωτική δέσμευση έχει πλέον αποδυναμωθεί. Με τη σειρά του το γεγονός αυτό αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης των επενδύσεων σε ακίνητα, ενισχύοντας το επιχειρηματικό ρίσκο.
Ταυτόχρονα τινάζεται στον «αέρα» το business plan των υφιστάμενων ξένων επενδυτών και εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, καθώς η τροπολογία Κατσέλη ισχύει και για συμφωνίες ιδιοκτητών-μισθωτών που συνάφθηκαν πριν από την έναρξη της ισχύος της.
Έτσι, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης, όπου η ελάχιστη διάρκεια της μισθωτικής σύμβασης δεν ξεπερνάει τον ένα χρόνο (μετά το πέρας του οποίου ο ενοικιαστής μπορεί να καταγγείλει την συμφωνία, πληρώνοντας αποζημίωση τεσσάρων μηνών).
Τί ισχύει στο εξωτερικό
Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού οίκου ακινήτου Savills το ελάχιστο χρονικό διάστημα εμπορικής μίσθωσης ανέρχεται:
- Στα εννιά χρόνια στο Βέλγιο

- Στα πέντε έως 10 χρόνια στην Τσεχία

- Από πέντε (στα γραφεία) έως 15 χρόνια (στο retail) στη Γερμανία, με μέγιστη περίοδο τα 15 χρόνια

- Στα εννιά χρόνια στη Γαλλία πλην της κατηγορίας των σύντομης διάρκειας μισθώσεων

- Στα έξι χρόνια στην Ιταλία

- Στα πέντε χρόνια στην Πορτογαλία


-Στα 3+2 (γραφεία) και 5+5 (βιομηχανικοί χώροι) χρόνια στην Ισπανία


- Στα τρία έως 10 χρόνια στη Σουηδία

- Στα πέντε έως 10 χρόνια στην Τουρκία
Πηγή:www.capital.gr