Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Νέα τροπολογία για τις Natura.



Στην αύξηση της αρτιότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές του δικτύου Natura στα 10 στρέμματα εμμένει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρά τις έντονες αντιδράσεις που συνάντησε η συγκεκριμένη ρύθμιση από μεριάς των βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και του κυβερνώντος κόμματος.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Άλλες Διατάξεις» που κατατέθηκε σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, το νέο όριο δόμησης για τις εν λόγω περιοχές θα ισχύσει από τη ψήφιση του νόμου με μοναδική παρέκκλιση την διατήρηση της αρτιότητας στα 4 στρέμματα για όσα οικόπεδα έχουν κατατμηθεί έως την 1/3/2011.
«Κατ΄ εξαίρεση, θεωρούνται άρτια κατά παρέκκλιση, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τμ τα οποία, σύμφωνα με τίτλους ιδιοκτησίας, που έχουν μεταγραφεί νόμιμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2011, θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις», αναφέρει, πλέον, η παράγραφος 2 του άρθρου 9 για την αρτιότητα στις περιοχές Natura.
Δηλαδή, αν κάποιος είχε μέχρι τη 1η Μαρτίου ένα ακίνητο τεσσάρων στρεμμάτων, διατηρεί το δικαίωμα να χτίσει όποτε θέλει ακόμη και μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει τα όρια του οικοπέδου. Μπορεί επίσης να το πουλήσει και ο νέος ιδιοκτήτης να έχει το ίδιο δικαίωμα, φυσικά και την ίδια δέσμευση.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής η υπουργός, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε: «Αποδεχτήκαμε ότι πολλοί πολίτες έχουν κάνει έναν προγραμματισμό ζωής, στηριζόμενο στη μέχρι σήμερα νόμιμη αρτιότητα των 4 στρεμμάτων... Η ρύθμιση αυτή καθιστά απολύτως σαφή την απόφαση μας να ελεγχθεί η εκτός σχεδίου δόμηση εντός των προστατευόμενων αυτών περιοχών και την ίδια στιγμή εξασφαλίζει μια δίκαιη αντιμετώπιση για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων μικρότερων των 10 στρεμμάτων».
Απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτών και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι αν και συμφωνούν επί της αρχής με τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, θα πρέπει να προηγηθούν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές αυτές και να μην επιβληθεί μία οριζόντια ρύθμιση, η κ. Μπιρμπίλη επεσήμανε ότι: «Η εγκληματική καθυστέρηση δεκαετιών και η θλιβερή σημερινή πραγματικότητα, δεν μας δίνουν το χρόνο ούτε την πολυτέλεια να το κάνουμε. Αν περιμένουμε να εκπονηθούν μελέτες για όλες τις περιοχές, τη στιγμή που σήμερα έχουμε μόνο εγκεκριμένες 29 από τις 419, τότε θα είναι πολύ αργά».
Πηγή www.ered.gr