Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Αβεβαιότητα για έσοδα 1 δισ. ευρώ από ακίνητα.



AMΦIBOΛIEΣ για την έγκαιρη είσπραξη 1 δισ. ευρώ προκαλούν οι καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας και τεχνικών προβλημάτων των διαδικασιών για την εκκαθάριση των φόρων που θα επιβληθούν εφέτος στα ακίνητα. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, θα πρέπει να εισπραχθούν εφέτος τα έσοδα από την καταβολή του ΕΤΑΚ του 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και το 2011. Η εκκαθάριση του ΦΑΠ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί, στην καλύτερη περίπτωση, εντός του καλοκαιριού και δεν αποκλείεται να συμπέσει με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα επιφέρει αναπόφευκτα αλλαγές.
Η άνοδος των τιμών στα ακίνητα θα οδηγήσει σε αύξηση των υπόχρεων για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα «ξεπεράσουν» το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ. Δηλαδή, πολλοί φορολογούμενοι ενώ δεν θα κληθούν να πληρώσουν ΦΑΠ για το 2010, ξαφνικά θα λάβουν ειδοποιητήριο, ίσως και εφέτος, για να καταβάλουν τον ΦΑΠ του 2011.
Πάντως το Yπουργείο Οικονομικών επισπεύδει τις διαδικασίες για τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009 και την εκκαθάριση του ΦΑΠ για το 2010, καθώς και για το 2011.
Πηγή www.express.gr