Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Aν το μεταβιβάσεις μπορείς να το σώσεις.



Νέα υποχώρηση από μεριάς του υπουργείου Περιβάλλοντος για το θέμα του περιορισμού της δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές του δικτύου Natura. Με νέα αλλαγή στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου για τη Βιοποικιλότητα ορίζεται ότι θα μπορούν να κτίζονται οικόπεδα τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων σε περιοχές Natura, που κατά την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ πληρούν τις πολεοδομικές διατάξεις.
Με αυτή τη τροποποίηση η υπουργός Περιβάλλοντος κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις και τις διαφωνίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και του κυβερνώντος κόμματος στους περιορισμούς της εκτός σχεδίου δόμησης και την αύξηση της αρτιότητας στα 10 στρέμματα.
Ουσιαστικά με την τροποποίηση της ρύθμισης το ΥΠΕΚΑ μετέθεσε το χρονικό όριο για την έναρξη ισχύος της ρύθμισης από την 1η Μαρτίου 2011 στην ημερομηνία που θα δημοσιευθεί ο νόμος στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» δίνοντας δυνατότητα κατάτμησης για τουλάχιστον άλλες 20 ημέρες.
Την ίδια στιγμή, επιπλέον σημείο τριβής αποτέλεσε διάταξη του νομοσχεδίου που απαγορεύει την δόμηση σε νησιωτικές περιοχές με κλίση εδάφους 35% επαναφέροντας την απαγόρευση που είχε καταργηθεί το 2003 (επί υπουργίας της κυρίας Βάσως Παπανδρέου) και αφορά πολλά μικρά νησιά του Αιγαίου.
Οι ενστάσεις ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν εκάμφθησαν, παρά την υποχώρηση του κ. Σηφουνάκη, ο οποίος αύξησε την μέση κλίση των εν λόγω οικοπέδων σε 40%. Έτσι δυο βουλευτές της πλειοψηφίας, η κυρία Παπανδρέου και ο κ. Γ. Παπαμανώλης, ο οποίος εκλέγεται στις Κυκλάδες, καταψήφισαν την τροπολογία.
Με τη νέα αλλαγή τίθενται νέοι περιορισμοί στη δόμηση των μικρών νησιών, σύμφωνα με τους οποίους, το οικόπεδο πρέπει να μην υπερβαίνει μέση κλήση 40%, το κτίσμα να είναι μονόροφο και να μην υπερβαίνει τα 150 τμ, ενώ, όπου βγαίνει υπόγειο, να μην υπερβαίνει τα 30 τμ και το ύψος του κτιρίου να μην υπερβαίνει τα 4,5 μέτρα από το έδαφος.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα υπερψηφίστηκε με 155 ψήφους
Πηγή www.ered.gr