Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

"Θερμοί" για αγορές ακινήτων οι Ρώσοι στην "παγωμένη" Ελλάδα.



Ερχεται η... ρωσική αρκούδα για την ελληνική κτηματαγορά αλλά βρίσκει κλειστές πόρτες. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο, το ΕΒΕΑ και το Επιμελητήριο Κέρκυρας με τίτλο «Νέες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων από Ρώσους επενδυτές». Οπως επισημάνθηκε το 7% των τουριστών από τη Ρωσία που επισκέπτονται τη χώρα μας ενδιαφέρονται για την απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας, εντούτοις τα προβλήματα με το θεσμικό πλαίσιο, την έκδοση βίζας, τη χρηματοδότησή τους ως πολίτες χωρών εκτός ΕΕ κ.λπ. αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια.
Στο 9μηνο του 2010 επισκέφτηκαν την Ελλάδα, 443 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες (+42% από το 2009), εκ των οποίων το 7% δήλωσε πρόθεση αγοράς εξοχικό. Δηλαδή θα μπορούσαν να γίνουν 31.000 αγοραπωλησίες με αγοραστές από τη Ρωσία, ωστόσο, όπως τονίστηκε και στην ημερίδα τα προβλήματα είναι πολλά.
Γύρω στα 20 μεσιτικά γραφεία που όμως εκπροσωπούν 2.500 επαγγελματίες της ρωσικής κτηματαγοράς, ήρθαν σε επαφή με Ελληνες μεσίτες και ειδικούς του κλάδου και ζήτησαν διευκολύνσεις στις συναλλαγές. Οπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, ένας Ρώσος επενδυτής προτού φτάσει στο πωλητή, τον έχουν προσεγγίσει άλλοι τέσσερις.
Για το λόγο αυτό η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση στη λίστα με τις πιο ελκυστικές για επενδύσεις στα ακίνητα χώρες με τη Βουλγαρία να είναι μεταξύ των κορυφαίων επιλογών των Ρώσων. Εκτός από παραθεριστική κατοικία οι Ρώσοι ενδιαφέρονται και για αγορά ξενοδοχειακών μονάδων. Λίγο πριν τις υπογραφές βρίσκεται deal για την εξαγορά μεγάλης μονάδας στην Κέρκυρα από ρωσικό επιχειρηματικό όμιλο
Πηγή www.ered.gr