Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Με 38 ετήσια ενοίκια η αγορά του ακινήτου.



Ψηλά παραμένουν ακόμη οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, παρά την κρίση που έχει κλείσει περισσότερα από δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται σημαντική υποχώρηση στις αξίες των κατοικιών.
Σύμφωνα με έρευνα για τη σχέση αξίας του ακινήτου και ενοικίου, που προσδιορίζει και την απόδοση, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση με 38 ετήσια μισθώματα να απαιτούνται για την αγορά του ίδιου ακινήτου. Για παράδειγμα, αν κάποιος ιδιοκτήτης εισπράττει €500 το μήνα ενοίκιο, δηλαδή €6.000 το χρόνο, θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξης των €228.000για να το αγοράσει.
Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν απότομα, χωρίς όμως να είναι και υψηλά τα ενοίκια ώστε να αξίζει η επένδυση. Σήμερα, πάντως, υπάρχει μια τάση εξορθολογισμού αφού οι τιμές μειώνονται και σε ορισμένες περιοχές τα ενοίκια έχουν αυξηθεί εξαιτίας της ζήτησης.
Στη σχετική λίστα, την πρώτη θέση με τις χώρες που χρειάζονται τα περισσότερα ετήσια ενοίκια για αγορά του σπιτιού, καταλαμβάνει το Μονακό. Εκεί χρειάζονται πάνω από 80 ετήσια ενοίκια προκειμένου να αγοραστεί το ακίνητο. Ακολουθεί η Ανδόρα με περίπου 45 ενοίκια ενώ μαζί με την Ελλάδα είναι η Μάλτα και η Ισπανία.
Τα λιγότερα ετήσια ενοίκια για αγορά σπιτιού χρειάζονται στη Μολδαβία με 9, στην Ουγγαρία με 12 και στην Ουκρανία με 11. Στις χώρες αυτές οι τιμές πώλησης είναι εξαιρετικά χαμηλές, π.χ. 80.000 ευρώ για σπίτι 100 τ.μ. ενώ τα μισθώματα είναι υψηλά, π.χ. 600 ευρώ το μήνα. Ποσά που είναι, πάντως, δύσκολο να δώσουν οι περισσότεροι κάτοικοι των χωρών αυτών.
Σε ότι αφορά τις μέσες τιμές πώλησης ακινήτων, την πρώτη θέση στην Ευρώπη καταλαμβάνει η Βρετανία με €15.000 /τ.μ. και ακολουθούν η Ρωσία με €13.000 και η Γαλλία με €12.000/τ.μ. Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις 10 ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης με μέση τιμή πώλησης λίγο πάνω από τις €4.000 /τ.μ. Τα πιο φθηνά κράτη της Ευρώπης για αγορά κατοικίας είναι η Μολδαβία και τα Σκόπια με περίπου 1.000 ευρώ/τ.μ. Πάνω από 5.000 /τ.μ. καταγράφονται τιμές για τις κατοικίες στην Ιρλανδία και την Ισπανία που αντιμετώπισαν «φούσκα» στα ακίνητα και σήμερα διορθώνουν.
Πηγή www.ered.gr