Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Παρεμπόριο αδειών για τα φωτοβολταϊκά.


«Φουντώνει» το παραεμπόριο αδειών για τα φωτοβολταϊκά μετά την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας να αναστείλει τη χορήγηση νέων αδειών, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του δεύτερου πακέτου μέτρων, που αναμένεται να περάσει με τροπολογία στη Βουλή εντός των ημερών και σύμφωνα με πληροφορίες αφορά στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στον τζίρο των μονάδων ΑΠΕ και κυρίως των φωτοβολταϊκών.
«Η μεγάλη μείωση των εγγυημένων τιμών, ειδικά για τα οικιακά φωτοβολταϊκά και η ανακήρυξη της Πελοποννήσου σε περιοχή με κορεσμένα δίκτυα, μαζί με την αναστολή των νέων αδειών, έχουν προκαλέσει ακυρώσεις πολλών παραγγελιών και έργων και οδηγούν εκατοντάδες μικρές εταιρείες σε οριστικό κλείσιμο ως το τέλος του χρόνου» αναφέρει ο ΣΕΦ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι ειδικά στην Πελοπόννησο, όπου εδρεύει το 10% των εταιρειών φωτοβολταϊκών, με τις αποφάσεις αυτές χιλιάδες άνθρωποι θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Απασχόληση
Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΦ ο κλάδος απασχολεί περί τα 25.000 άτομα (σε άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας) και συνεσφέρει στα δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία περί τα 600 εκατ. ετησίως. Η φημολογία για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς δημιουργεί ένα αβέβαιο περιβάλλον, αποτρέποντας τους επενδυτές, υποστηρίζει ο ΣΕΦ, επισημαίνοντας ότι από τα μέτρα μένουν ανέγγιχτοι οι ελάχιστοι επενδυτές που ευνοήθηκαν από τη διαδικασία fast track, σε αντίθεση με τους χιλιάδες μικρομεσαίους και τους εγκαταστάτες τους, που τώρα μένουν χωρίς αντικείμενο και οδηγούνται σε συρρίκνωση.
Σημείωνεται ότι η αναστολή νέων αδειών δεν ισχύει για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και για τις επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία fast track.
www.imerisia.gr