Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Αγωνία για το νέο "Σούπερ-Φόρο Ακίνητης Περιουσίας"Την εντονότατη ανησυχία και διαμαρτυρία των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας για το διαφαινόμενο νέο φορολογικό "πογκρόμ" εναντίον τους, που θα υλοποιηθεί από 1.1.2013 με το νέο "Σούπερ-Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ)" στο πλαίσιο της προσπάθειας να κλείσει η "μαύρη τρύπα" των 11,5 δις. ευρώ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ.

"Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να περιοριστεί η σπατάλη στο Δημόσιο. Ουδείς όμως νομιμοποιείται να εξαπολύει συνεχώς νέες φορολογικές επιθέσεις εναντίον των ιδιοκτητών ακινήτων, εκείνων δηλαδή των φορολογουμένων που σήκωσαν και θα εξακολουθούν να σηκώνουν στους ώμους τους το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού δημοσιονομικού βάρους με την έκτακτη εισφορά επί του ΕΤΑΚ 2009, το ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) 2011-12, τον επερχόμενο ληστρικό ΦΑΠ 2010, 2011 και 2012, τα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης και τις αστρονομικές αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος, κληρονομιάς - γονικής παροχής, κλπ., εκτός αν στόχος του είναι η διάλυση της "ραχοκοκαλιάς" της κοινωνίας μας. Ούτε είναι δίκαιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να αποτελούν τον μόνιμο στόχο των φορολογικών αρχών, επειδή δεν γίνεται να μεταφέρουν την περιουσία τους εκτός Ελλάδας, όπως συμβαίνει με άλλου είδους περιουσιακά στοιχεία" σημειώνει η Ομοσπονδία.

Έτσι, και ενώ ήδη η κατοικία του καθενός φορολογούμενου αποτελεί "τεκμήριο διαβίωσης", αποτελεί κατά την άποψή της, σκάνδαλο το να τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων προτάσεις όπως η φορολόγηση της ιδιοκατοίκησης. Η επιβάρυνση των ιδιοκτητών όχι μόνον με το τεκμήριο κατοικίας, αλλά και με το πρόσθετο πλασματικό "εισόδημα" της ιδιοκατοίκησης ισοδυναμεί με υποχρέωσή τους να πληρώνουν "ενοίκιο" στο κράτος για το σπίτι τους και αποτελεί κατάφωρα άδικο αλλά και αβάστακτο μέτρο, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, υπογραμμίζει.

Τέλος, σημειώνει ότι αν επιβληθεί φορολόγηση και στην ιδιοκατοίκηση, η ιδιόκτητη κατοικία θα επιβαρύνεται ετήσια με τους εξής έξη φόρους-τέλη:

1.Πρόσθετο φόρο εισοδήματος για το τεκμαρτό από ιδιοκατοίκηση.

2.Πρόσθετο Φόρο εισοδήματος από το τεκμήριο χρήσης κατοικίας.

3.Ειδικό Τέλος ΕΕΤΗΔΕ ("χαράτσι").

4.Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ, από 200.000 ευρώ).

5.Δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού.

6.Τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) υπέρ των ΟΤΑ.