Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Δάνεια για την "τακτοποίηση" αυθαιρέτων.



Νέα παράταση ως και τις 31 Ιανουαρίου δόθηκε, όπως αναμενόταν, από το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση - τακτοποίηση αυθαιρεσιών σε ακίνητα.Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι για όσους πολίτες επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του προστίμου διατηρείται η έκπτωση 20% στο συνολικό ποσό του. Από την άλλη, σε όσους καταβάλουν το 30% του συνολικού ποσού προστίμου ως το τέλος Ιανουαρίου, παρέχεται έκπτωση 10% στο συνολικό ποσό.
Μια λύση για να εξασφαλιστούν αυτά τα ποσοστά έκπτωσης είναι η λήψη δανείου για την εξόφληση του προστίμου. Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει για τον σκοπό αυτόν ειδικά χρηματοδοτικά προϊόντα, τα οποία εξασφαλίζουν άνετη αποπληρωμή, χωρίς σημαντικές επιβαρύνσεις σε τόκους. Επειδή η εξόφληση προς το Δημόσιο γίνεται εφάπαξ, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου κερδίζει την έκπτωση που προβλέπεται σε κάθε περίπτωση.
Τα δάνεια που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες είναι τοκοχρεολυτικά, με το ύψος τους να ξεκινά από τα 1.500 ευρώ. Θεωρητικά, το ανώτατο ύψος της χορήγησης χωρίς την παροχή εξασφαλίσεων στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και για μικρά ποσά της τάξεως των 10.000 ευρώ ή χαμηλότερα οι τράπεζες ζητούν εγγυήσεις για να προχωρήσουν στη δανειοδότηση, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, αλλά και του αυξημένου κινδύνου επισφαλειών.
Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί, τα χρηματοδοτικά προγράμματα αυτής της κατηγορίας απευθύνονται σε υποψήφιους δανειολήπτες που πληρούν δύο βασικά κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης: τις υψηλές αποδοχές και τη δυνατότητα παροχής εμπράγματων εξασφαλίσεων.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους τα νέα χρηματοδοτικά προϊόντα παρέχουν την ευχέρεια ανέξοδης πρόωρης εξόφλησης του εκάστοτε υπολοίπου. Με το χαρακτηριστικό αυτό εξυπηρετούνται όσοι θέλουν να διευκολυνθούν ταμειακά για λίγους μήνες και ταυτόχρονα να κερδίσουν την έκπτωση που προσφέρει το Δημόσιο σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του προστίμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιτόκια των δανείων αυτών είναι χαμηλά ακόμη και αν δεν παρασχεθούν εξασφαλίσεις και κινούνται στην πλειονότητα των περιπτώσεων μεταξύ 6% και 10%. Επιπλέον, ορισμένες τράπεζες μπορούν να προσφέρουν μια περίοδο χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τους τόκους. Χαμηλή μηνιαία δόση μπορεί να επιτευχθεί και με την αύξηση της διάρκειας του δανείου, n οποία χωρίς εξασφαλίσεις μπορεί να φτάσει ως και τα 7 έτη, ενώ αν προσημειωθεί κάποιο ακίνητο διαμορφώνεται ως και τα 10 έτη.