Έντονη στροφή προς την ενοικίαση καταγράφεται το φθινόπωρο, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί καθόλη τη διάρκεια του επόμενου έτους.
Τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει από 10% έως και 40%, ανάλογα με το ακίνητο, ενώ περισσότερη ζήτηση έχουν οι κατοικίες μικρών επιφανειών, με μικρότερο ενοίκιο και λιγότερα λειτουργικά, έξοδα.
Οπως ανέφεραν στελέχη της αγοράς ακινήτων, "κατώφλι" για τη μίσθωση ενός ακινήτου σε φθηνές περιοχές είναι τα 400 ευρώ, σε μεσαίες περιοχές είναι τα 500 ευρώ, και σε ακριβά προάστια τα 700-800 ευρώ.
Βεβαίως, υπάρχουν και οι πολίτες που μπορούν να διαθέσουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα, όπως και πολλοί που μένουν στριμωγμένοι σε σπίτια 2 και 3 δωματίων με 300 ευρώ το μήνα. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν "ρίξει νερό στο κρασί τους" και κάνουν γενναίες μειώσεις στα ενοίκια, τόσο για επέκταση του συμβολαίου όσο και για νέους μισθωτές. Μεγάλες αντοχές δείχνουν οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια, τα οποία έχουν ζήτηση, με αποτέλεσμα τα ενοίκια να μένουν σταθερά ή να μειώνονται 5%-10%.
Οι τιμές ανά περιοχή
To ενδιαφέρον με τις τιμές ενοικίασης είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ακίνητο, τόσο πέφτει και η τιμή του. Ενώ δηλαδή στα βόρεια προάστια τα ενοίκια κυμαίνονται από 7 έως 9 ευρώ το τ.μ. μηνιαίως, οι μονοκατοικίες και οι μεζονέτες άνω των 200 τ.μ. μισθώνονται κατά μέσο όρο με 5 ευρώ/τ.μ. το μήνα.
Σε ό,τι αφορά το κέντρο της Αθήνας, εκτός από το Κολωνάκι, όπου ζητούνται ενοίκια ακόμη και πάνω από 15 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, οι υπόλοιπες γειτονιές είναι σχετικά φθηνές. Από 4 έως 6 ευρώ/τ.μ. κυμαίνεται η ενοικίαση, ενώ στις υποβαθμισμένες περιοχές πέφτει ακόμη και κάτω από τα 3 ευρώ/τ.μ.
Στα ανατολικά προάστια, όπου υπάρχουν πολλές μεζονέτες προς ενοικίαση, οι τιμές κυμαίνονται από 5 έως 7 ευρώ/τ.μ., ενώ στα δυτικά προάστια, που απευθύνονται κυρίως σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι ημές ενοικίασης κινούνται μεταξύ 4 και 6 ευρώ/τ.μ. το μήνα.
Μετακόμιση στο κεντρο
Ενα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της αγοράς ακινήτων είναι η νέα μετακίνηση πληθυσμών στην Αττική, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, από τα ακριβά προάστια στο κέντρο των πόλεων. Βαστκός λόγος είναι η προσπάθεια μείωσης του κόστους ζωής. Τα προάστια αδειάζουν και εγκαταλείπονται μεγάλα και κοστοβόρα σπίτια για φθηνότερα, με λιγότερα κοινόχρηστα και με εγγύτητα στα μέσα μεταφοράς, ώστε να μη γίνεται χρήση του αυτοκινήτου.
Μεγάλη είναι, επίσης, η ζήτηση για σπίτια που διαθέτουν φυσικό αέριο και βεβαίως για αυτόνομη θέρμανση, ώστε να ελέγχεται η χρήση του το χειμώνα. Ετσι, οικογένειες εγκαταλείπουν την Κηφισιά, την Εκάλη, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, το Ψυχικό και μετακινούνται σε μεσαίας κατηγορίας συνοικίες, όπως Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Παπάγου, Ζωγράφου, Κορέας.
Αντίστοιχα, από τα νότια προάστια εγκαταλείπονται οι μακρινές περιοχές Βούλας, Βάρκιζας, Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, για γειτονιές πιο κοντά στο κέντρο, όπως Ελληνικό, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Π. Φάληρο. Με τον τρόπο αυτό μειώνουν έως και 50% τα έξοδα τους για ενοίκια, κοινόχρηστα και καθημερινές μετακινήσεις.
Από τις μεσαίες περιοχές, όπως το Χαλάνδρι ή ο Χολαργός από τα βορειοανατολικά και η-Πετρούπολη ή το Χαϊδάρι από δυηκά, πολλές οικογένειες αποχωρούν από μισθώματα 500 και 600 ευρώ για ίδια σπίτια σε φθηνές γειτονιές κοντά στο κέντρο, με 300 και 400 ευρώ το μήνα. Ανάλογη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου οικογένειες φεύγουν από το Τρίλοφο, την Καρδία, το Ωραιόκαστρο, το Πανόραμα. Εγκαταλείπουν μεγάλα σπίτια που είχαν ενοικιάσει ή πουλάνε την περιουσία τους και μετακομίζουν όσο πιο κοντά στο κέντρο μπορούν.