Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Κι όμως, υπάρχει ακόμη φθηνή επαγγελματική στέγη.



Τo τοπίο στην αγορά της Θεσσαλονίκης αλλάζει άρδην, εξαιτίας των λουκέτων που βάζουν πολλές επιχειρήσεις, αλλά και των μετακινήσεων πολλών επαγγελματιών εκτός του στενού πυρήνα του κέντρου, σε περιοχές όπου τα ενοίκια είναι πολύ πιο οικονομικά."Η επαγγελματική στέγη ειδικά η γραφειακή- έχει χτυπηθεί περισσότερο απ' όλα τα ακίνητα. Τα ξενοίκιαστα καταστήματα είναι πολλά, το ίδιο και οι κατοικίες -στα γραφεία, όμως, η κατάσταση είναι απελπιστική... Τα ξενοίκιαστα γραφεία ξεπερνούν το 40%", εξηγεί, ο μεσίτης και μέλος του δ.σ. του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, κ. Νίκος Μανομενίδης. "Κι αυτό, παρά το ότι οι τιμές των ενοικίων στον στενό πυρήνα του εμπορικού κέντρου έχουν μειωθεί από 35% έως 50%", όπως εκτιμά ο κ. ’γγελος Πασσαλίδης, αντιπρόεδρος του ίδιου συλλόγου, "και παρότι πολλοί ιδιοκτήτες δέχονται να μειώσουν το ενοίκιο δύο και τρεις φορές".

Παρά τις μειώσεις ενοικίων, στις οποίες προχωρά η πλειοψηφία των ιδιοκτητών, "κάποιοι δεν εννοούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα" διαπιστώνει ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), κ. Χρήστος Νικολόπουλος. "’λλοτε, οι επαγγελματίες δύσκολα αποφάσιζαν να φύγουν από έναν χώρο, επειδή είχαν επενδύσει στη διαμόρφωσή του και είχαν καθιερωθεί, στη συγκεκριμένη θέση, στη συνείδηση των πελατών τους. Στις μέρες μας, το αποφασίζουν εν μιά νυκτί. Ακόμη κι αν επενδύσουν χρήματα για την ανακαίνιση τού νέου χώρου, η διαφορά των ενοικίων σε δρόμους γύρω από τον στενό πυρήνα του εμπορικού κέντρου είναι τέτοια, που τους συμφέρει".

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

1. Στην οδό Τσιμισκή, από την Κούσκούρα μέχρι την Αριστοτέλους, τα ενοίκια για ισόγεια καταστήματα είχαν φτάσει τα 170 ευρω/ τ. μ. Σήμερα μπορεί να βρει κανείς τιμές μεταξύ 90-110 ευρώ/ τ. μ., ενώ στο υπόλοιπο της οδού Τσιμισκή τα μισθώματα κυμαίνονται από 50 έως 90 ευρώ/ τ. μ. -ή, αναλόγως την περίπτωση, ακόμη φθηνότερα.

Οι τιμές προ κρίσης για τα γραφεία ήταν κατά μέσον όρο στα 10 ευρώ/τ. μ., ενώ στο εμπορικό κέντρο "Πλατεία" μπορεί να ξεπερνούσαν τα 12 ευρώ/τ. μ. Σήμερα έχουν πέσει στα 6,5 ευρώ/τ. μ.

2. Στο το πιο εμπορικό κομμάτι & της οδού Μητροπόλεως, τα ενοίκια ήταν στα 90-100 ευρώ/ τ. μ., προ κρίσης. Σήμερα, οι τιμές έχουν πέσει στα 50-60 ευρώ/ τ. μ. Στους γραφειακούς χώρους, οι τιμές έπεσαν από τα 8 ευρώ στα 5 ευρώ/ τ. μ.

ΠΡΩΗΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ, ΝΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Σε μελέτη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για τη αγορά του κέντρου της Θεσσαλονίκης καταγράφεται το φαινόμενο της μεταβολής της δραστηριότητας παραδοσιακών εμπορικών
δρόμων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αλλαγή της βιοτεχνικής φυσιογνωμίας οδών, που μεταμορφώνονται σε δρόμους ψυχαγωγικού χαρακτήρα, με καφετέριες και εστιατόρια. Όμως, η περιοχή δεν παίρνει ζωή μόνο τη νύχτα...To τελευταίο διάστημα, πολλά γραφεία γραφιστών και διαφημιστών, αλλά και δικηγόροι, λογιστές, ασφαλιστές κοκ. έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην περιοχή πέριξ της Βαλαωρίτου: "Αν νοίκιαζε κάποιος ένα γραφείο 100 τ. μ. προς 1.200 ευρώ στο κέντρο, σήμερα το βρίσκει στα 650 ευρώ. Όμως, στα ίδια μέτρα μπορεί να βρει γραφείο με ενοίκιο 300 ευρώ στους δρόμους όπου άλλοτε λειτουργούσαν βιοτεχνίες -και, μάλιστα, με μηδαμινά κοινόχρηστα" εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων.

ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΑ ΔΥΟ ("Η ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ...)

Ακόμη ένα ενδιαφέρον εύρημα της καταγραφής που έκανε η ΕΣΕΕ στην αγορά της Θεσσαλονίκης είναι η αύξηση του συνολικού αριθμού επαγγελματικών χώρων σε αρκετούς εμπορικούς δρόμους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων προτιμούν να "χωρίσουν" στα δύο (ή και στα τρία...) πρώην ενιαίους επαγγελματικούς χώρους με πολλά τετραγωνικά, ώστε να είναι πιο εύκολη (και πιο συμφέρουσα) η ενοικίασή τους.

"Αυτό συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις με πρώην βιοτεχνικούς χώρους, όπου οι μισθωτές έχουν -με ελάχιστα χρήματα- άπλετο χώρο και, συνεπώς, μπορούν να διαθέσουν ένα ποσό για τη διαμόρφωσή του", σχολιάζει ο κ. Πασσαλίδης.

"Όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε πολύ γενναίες μειώσεις -σε αρκετές περιπτώσεις και δύο φορές μέσα στον ίδιο χρόνο. Η μείωση κατά μέσον όρο αγγίζει το 30% και μερικές φορές μπορεί και να το ξεπερνά" αναφέρει ο κ. Κώστας Χαϊδούτης, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνει, τα κενά καταστήματα δεν πρέπει να "χρεώνονται" αποκλειστικά στην άρνηση του ιδιοκτήτη να μειώσει τις τιμές, αλλά και στη νενικότερη οικονομική ύφεση και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις. Έτσι, ένα κατάστημα ή γραφείο που μένει ξενοίκιαστο ο ιδιοκτήτης του το προσφέρει σε χαμηλότερη τιμή στον επόμενο υποψήφιο μισθωτή -αν βρεθεί κάποιος...

Σύμφωνα με τον κ. Χαϊδούτη, οι ενοικιαστές που καθυστερούν να πληρώσουν ή αφήνουν "κανόνια" διπλασιάστηκαν σε σχέση με το παρελθόν. Πάντως, όπως σπεύδει να προσθέτει, οι ιδιοκτήτες δύσκολα κινούνται για να κάνουν έξωση σε κάποιον, αν χρωστάει λιγότερα από 6-7 ενοίκια. Όταν η κατάσταση "ξεφύγει", πολλοί κάνουν εκχώρηση δικαιωμάτων στην εφορία για τα ενοίκια που έχουν λαμβάνειν, ενώ, αν
το ακίνητο μείνει για πολύν καιρό ξενοίκιαστο, διακόπτουν την ηλεκτροδότηση, για να αποφύγουν την πληρωμή του ειδικού τέλους, που έμεινε γνωστό ως "χαράτσι".
www.buildnet.gr