Ριζικές αλλαγές που αφορούν την κατάργηση του Ειδικού Τέλους επί των Ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και επιβολή ενός νέου φόρου, ο οποίος θα αντικαταστήσει και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) αλλά και επέκταση του φόρου στις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις, δηλαδή στα αγροτεμάχια, εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών,
Οι αλλαγές, αναμένεται να περιληφθούν στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το σχέδιο νόμου που θα αφορά την κατάργηση του ΚΒΣ, την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.
Ο νέος φόρος, σύμφωνα με την τελική εισήγηση που θα γίνει προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα επιβληθεί γενικά στην κατοχή ακινήτων, χωρίς μάλιστα να εξετάζεται εάν αποφέρουν εισόδημα ή ιδιοχρησιμοποιούνται ακόμα και οι εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα.
Εξαίρεση μόνο ενδεχομένως να γίνει, στα αγροτεμάχια, τα οποία θα επιβαρύνονται με φόρο ακινήτων, εφόσον δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Σημειώνεται, ότι ο νέος φόρος εκτιμάται ότι θα έχει χαμηλό αφορολόγητο όριο (εξετάζεται τα 100.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία) και θα κλιμακώνεται (εξετάζεται από 0,1% - 2%) ανάλογα με το συνολικό ύψος της περιουσίας αλλά θα έχει τουλάχιστον ισοδύναμο εισπρακτικό αποτέλεσμα με αυτούς που καταργούνται πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να φέρνει στο δημόσιο ταμείο το λιγότερο 3 δισ. ευρώ.
Επίσης, εξετάζεται να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, στο πλαίσιο της αλλαγής του φορολογικού συστήματος, τα οποία όπως ενδεχομένως να αντικατασταθούν από την εφαρμογή του πόθεν έσχες και του κόστους συντήρησης.
Τέλος, στο υπουργείο Οικονομιών και συγκεκριμένα στο νέο φορολογικό σύστημα σύμφωνα με την naftemporiki.gr, εξετάζονται να γίνουν τα ακόλουθα:
-κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας,
-μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμη και κατά 50%,
-μείωση, κατά 33%, του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια,
-θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αντί των συντελεστών 8%-10% που ισχύουν σήμερα,
-αυτοτελή φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από ακίνητα, με συντελεστή 20%,
-κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα,
-ενοποίηση φορολογικών συντελεστών ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις μεταξύ 0,6%-1%,
-εισαγωγή ενός κανονικού φόρου κερδών κεφαλαίου-υπεραξίας στα ακίνητα.