Πανικός. Αυτή η λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει όσα συνέβησαν χθες μετά τη διαρροή ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, πρότεινε την επιβολή έκτακτου κεφαλικού φόρου €150 σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων τα μισθώνουν, σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν δηλώσει έδρα κάποιο ακίνητο, ακόμη και το σπίτι τους καθώς και σε όσους έχουν ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικά εισοδήματα.
Σε μια χρονική στιγμή που η κτηματαγορά θεωρείται πλήρως κατεστραμμένη και οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι η φορολογία είναι δυσβάσταχτη, μια τέτοια πρόταση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Μάλιστα, όσοι ιδιοκτήτες ενοικιάζουν αυτή την περίοδο ακίνητα επισημαίνουν ότι λόγω της υψηλής φορολογίας και των χαρατσιών, ουσιαστικά χάνουν 9 μισθώματα το χρόνο, τους μένουν δηλαδή καθαρά 3 ενοίκια.
Ετσι, η επιβολή ενός ακόμη χαρατσιού σε ιδιοκτήτες που στην ουσία δεν έχουν μεγάλα εισοδήματα ενώ πληρώνουν υψηλούς φόρους για μια απαξιωμένη περιουσία, θα αποτελούσε την ταφόπλακα της αγοράς. Πολλώ δε μάλλον αν αυτό το ποσό των 150 ευρώ θα αφορούσε κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Αν δηλαδή είναι ένας φόρος που θα επιβληθεί για κάθε διαμέρισμα, γραφείο ή κατάστημα που είναι μισθωμένο, ακόμη και για τα εξοχικά σπίτια, τότε ακόμη και το μικρό αυτό ποσό των 150 ευρώ θα προκαλούσε έκρηξη.
Ωστόσο, όπως τελικά αποδείχθηκε, το σχέδιο για κεφαλικό φόρο ήταν απλά μια πρόταση σαν αυτές που συζητώνται με την τρόικα και με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σε άτυπη ενημέρωσή του το υπουργείο Οικονομικών τόνιζε: «Μελετάμε τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος για να χτυπήσουμε τη Μεγάλη Φοροδιαφυγή. Σκοπός της Φορολογικής Μεταρρύθμισης είναι να φτιαχτεί ένα σύστημα απλό και μόνιμο και κυρίως, να κατανείμει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Επίσης να κλείνει τις τρύπες του παρόντος διάτρητου φορολογικού συστήματος και να εγκαταστήσει ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα φορολόγησης.
Αυτό που ακούστηκε σαν πρόταση Στουρνάρα δεν ήταν παρά ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να αποφέρει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση , ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωσή της προς τα πάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμα περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο».
Αμεση και οξύτατη ήταν και η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ η οποία υπογραμμίζει: Μετά από το εξοντωτικό φορολογικό και νομοθετικό «πογκρόμ» κατά των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία, με επερχόμενο το νέο ΦΑΠ των 3 δις, την μελετώμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σε σχέση και με την ήδη ισχύουσα βαρύτατη ποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής φόρων, είναι απαράδεκτη ακόμη και η σκέψη για επιβολή οποιασδήποτε πρόσθετης επιβάρυνσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Γι΄ αυτό και αναμένουμε την άμεση επίσημη διάψευσή τους από το υπουργείο Οικονομικών.
www.ered.gr