Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

Κραχ στις τιμές και τις πωλήσεις ακριβών σπιτιών.


Κρίση μεγάλης έντασης και διάρκειας, βιώνουν και οι ακριβές περιοχές της Αθήνας. Πολυτελή σπίτια μεγάλης αξίας έχουν μείνει στα αζήτητα αφού δεν μπορούν να πουληθούν αν και έχουν βγει σε αγγελίες για πάνω από ένα χρόνο. Επίσης, οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και 40%, ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλοί που θα μπορούσαν να δώσουν χρήματα για να προχωρήσουν σε αγορές.

Σε πολλές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα ακίνητα έχασαν πάνω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο κατά μέσο από το 2008 μέχρι σήμερα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πολλές περιπτώσεις στο 30%-40% της τιμής πώλησης που είχε καταγραφεί πριν από μια πενταετία ενώ υπάρχουν περιπτώσεις... εκπτώσεων ακόμη και με 2.000 ευρώ/τ.μ. λιγότερα από τα ιστορικά υψηλά.|

Κολωνάκι και Λυκαβηττός στο κέντρο της πρωτεύουσας, Εκάλη, Διόνυσος, Κεφαλάρι, Παλαιό Ψυχικό, Πολιτεία, Πεντέλη στα Βόρεια προάστια, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Λόφος Πανί (Ελληνικό), Αγία Μαρίνα. Γκόλφ Γλυφάδας στα Νότια προάστια και η Παλιά Παραλία και το Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη, είναι οι περιοχές με το μεγαλύτερο «χάσμα» στις τιμές που επικρατούσαν το 2008 και που σήμερα είναι μειωμένες έως και 40%.

Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί κάποιες αγοραπωλησίες ακριβών ακινήτων, αξίας δηλαδή άνω του 1 εκατ. ευρώ, με αγοραστές ξένες εταιρείες ή ακόμη και υπεράκτιες που ανήκουν σε Ελληνες.

Οσο μάλιστα μεγαλώνει η αξία του ακινήτου τόσο αυξάνεται και η έκπτωση στο χρηματιστήριο της κτηματαγοράς. Εχουν υπάρξει περιπτώσεις βιλών στα βόρεια προάστια που κόστιζαν πριν από μια πενταετία 6 εκατ. ευρώ αλλά σήμερα πωλούνται 4,5 εκατ. ευρώ, χάθηκε δηλαδή 1,5 εκατ. μέσα στην κρίση.

Οι αγγελίες και τα χαρτοφυλάκια των μεσιτών έχουν γεμίσει με ακριβά ακίνητα τα οποία ωστόσο δύσκολα θα πουληθούν ή θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να κλειστεί η συμφωνία. Το εντυπωσιακό είναι ότι πλέον είναι συνηθισμένο φαινόμενο να βγαίνουν στο σφυρί και σπίτια σε περιοχές που άλλοτε δεν υπήρχαν πωλητές. Για παράδειγμα στις περιοχή των Ανακτόρων μέχρι πριν λίγα χρόνια διαμερίσματα προς πώλησης έβγαιναν κάθε... 30 χρόνια, όπως λένε οι γνώστες της αγοράς. Πλέον υπάρχουν πολλά σπίτια μεγάλης αξίας, δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μαξίμου, με θέα το Λυκαβηττό ή τον Εθνικό Κήπο, που αναζητούν αγοραστές.

Διαμέρισμα 130 τ.μ. επί της οδού Ηρώδου Αττικού, του πιο ακριβού δρόμου της Ελλάδας μέχρι πρότινος, πωλείται αντί 1,2 εκατ. ευρώ ή 9.231 ευρώ/τ.μ.
Επίσης, παλαιό διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο 220 τ.μ. στη Ρηγίλλης πωλείται 1,5 εκατ. ευρώ.

Διαμέρισμα 145 τ.μ με θέα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου πωλείται 1.350.000 ευρώ ή 9.310 ευρώ/τ.μ.
www.ered.gr