Μια δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή του ΤΑΙΠΕΔ, Α. Ταπραντζή Bloomberg, ότι το Ταμείο έχει εντοπίσει 40 ακατοίκητα νησιά και νησίδες τα οποία θα μπορούσε να ενοικιάσει για 50 χρόνια, επανέφερε στο προσκήνιο ένα θέμα που προκαλεί εντύπωση. Αν και εδώ και χρόνια η πρώην ΚΕΔ έχει κάνει μελέτη για την ύπαρξη 598 νησιών που ανήκουν στο δημόσιο, η αξιοποίησή τους κρίνεται από αδύνατη έως απίθανη λόγω σειράς προβλημάτων.
Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχουν μερικές δεκάδες νησιά που βρίσκονται κοντά σε στεριά και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, κυρίως τουριστικά ή με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ιχθυοκαλλιεργειών κ.λπ.
«Βρήκαμε τοποθεσίες που έχουν καλό έδαφος, είναι κοντά στην ηπειρωτική χώρα, διαθέτουν καλά αναπτυγμένες υποδομές και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Ταπραντζής. Όπως ανέφερε,
ο κατάλογος περιλαμβάνει νησιά με έκταση από 500 στρέμματα έως 3 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ως υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένα τουριστικά θέρετρα με ενοικίασή τους από 30 έως 50 έτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νησάκια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είναι σε Ιόνιο και Αιγαίο, μερικά γνωστά και άλλα εντελώς άγνωστα. Σ' αυτά που γνωρίζουμε όλοι περιλαμβάνεται η Μακρόνησος που όμως για ιστορικούς λόγους δύσκολα θα δινόταν για ενοικίαση. Επίσης, οι Φλέβες στο Σαρωνικό, η γνωστή για το μεγάλο ναυάγιο Φαλκονέρα, το Γαϊδουρονήσι ή Χρυσή στο Λυβικό πέλαγος, νησάκια κοντά στα τουριστικά Σύβοτα, στην Εύβοια, τα Κύθηρα κ.λπ.
Στα προς αξιοποίησης ακίνητα είναι:
Μπέλα Βράκα: Εχει έκταση 154 στρέμματα και είναι το μικρότερο από τα τρία νησιά απέναντι από το χωριό Σύβοτα. Η περιοχή θεωρείται η «Καραϊβική της Ελλάδας» εξαιτίας της μοναδικής ομορφιάς της. Μια αμμώδης λωρίδα, πολύ ρηχή, συνδέει τη στεριά με το νησάκι, δημιουργεί μια εκπληκτική παραλία και η προοπτική τουριστικής αξιοποίησης θα ήταν εξαιρετική.
Μαύρο Ορος και Αγιος Νικόλαος. Το πρώτο έχει έκταση 742 στρέμματα και το δεύτερο 540 στρέμματα. Βρίσκονται μέσα στον κόλπο που σχηματίζεται στα Σύβοτα και είναι σε κοντινή απόσταση από την ακτή, οπότε μπορούν να παραχωρηθούν για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων.
Νησίδα Αγιος Γεώργιος, 120 στρέμματα. Βρίσκεται μεταξύ της Μήλου και της Κιμωλου μαζί με τις νησίδες Κασσέλες, Πήτα, Μανωλονήσι και Άγιος Ευστάθιος ή Πυργί.
Στα Κύθηρα το νησί Αυγό που έχει έκταση 40 στρεμμάτων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Καψάλι, το λιμάνι του νησιού.
Στις Σπέτσες η Φαλκονέρα, 6.700 στρέμματα. Απέχει 42 μίλια από το Ακρωτήριο Μαλέας και θεωρείται σημαντικό νησί για τη ναυσιπλοϊα. Λόγω των ισχυρών ρευμάτων θεωρείται επικίνδυνο για τα ιστιοφόρα. Στις 8 Δεκεμβρίου του 1966 κοντά στο νησί σημειώθηκε ένα από τα χειρότερα ναυάγια στην Ελλάδα. Το πλοίο Ηράκλειο που βούλιαξε πήρε στο βυθό 273 ψυχές. Η Φαλκονέρα είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura.
Νήσος Φλέβες, 1400 στρέμματα, Εχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού.
Πέρα Νησί, 270 στρέμματα, βρίσκεται στον Αμβρακικό κόλπο στο σύμπλεγμα των Κορονησίων
Στη Σητεία η Νησίδα Ελάσα, 1.700 στρέμματα, το νησί Γράντες Ηρα, 3.000 στρέμματα. Βρίσκονται σε ένα σύμπλεγμα νησιών απέναντι από την Ελούντα και δίπλα από τη Σπιναλόγκα.
Τέλος, οι Νήσοι Νέων Στύρων, 2.763 στρέμματα. Νησιωτικό σύμπλεγμα κοντά στο μικρό λιμάνι της Αγίας Μαρίνας. Μεγαλύτερο νησί είναι η νήσο Στύρα ή Μεγάλο Σταυρονήσι και τα υπόλοιπα είναι το Μεγάλο και Μικρό Κουνέλι, ο Φονιάς, ο Αγιος Ανδρέας, Πετούσι, Τηγάνι. Ο διαγωνισμός απέβη άγονος το 2002.
www.ered.gr