Περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για τα αυθαίρετα έχει δηλωθεί περίπου το 40% των αυθαίρετων κτισμάτων σε ολόκληρη τη χώρα (εκτιμώνται περίπου στο 1.000.000). Συγκεκριμένα, μέχρι τις 25 Ιουλίου 2012, σε σύνολο 408.140 δηλωμένων αυθαιρέτων, τα 146.209 βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, τα 53.911 στο στάδιο της αρχικής υποβολής, τα 128.446 στην προσωρινή υπαγωγή, ενώ για τα 79.574 έχει ολοκληρωθεί η υπαγωγή τους στο νόμο.Χθες ανακοινώθηκε η παράταση μέχρι τιs 31 Ιανουαρίου 2013, για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ενώ ανακοινώθηκε πως παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 και η προθεσμία για τη δεύτερη φάση του νόμου. Επίσης, διατηρείται η έκπτωση 20% στο συνολικό ποσό του προστίμου για όσους επιλέγουν την εφάπαξ καταβολή του προστίμου, ενώ για όσους επιλέξουν να καταβάλουν το 30% του συνολικού προστίμου έως την 31η Ιανουαρίου 2013 (σε παλιές και νέες δηλώσεις) παρέχεται έκπτωση 10% στο συνολικό ποσό.
"Οι οικονομικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες για μεγάλο μέρος των πολιτών, ωστόσο, οι αυθαιρετούντες θα πρέπει να πληρώσουν. Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, από την πλευρά της η Πολιτεία θα πρέπει να ξεκινήσει ελέγχους, ώστε να καταλάβει ο κάθε πολίτης ότι είναι αποφασισμένη να δώσει λύση στο ζήτημα", τόνισε στον "Aγγελιοφόρο" ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τάσος Κονακλίδης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Αυθαιρέτων Κτισμάτων Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, Γιώργος Κασελούρας ανέφερε, ότι "η νομοθεσία δεν αναγνωρίζει τα εξ αδιαιρέτου και θα πρέπει να βρουν άμεσα μια λύση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι πολύ μεγάλοε ο αριθμός των πολιτών που δε θα προχωρήσουν στη διαδικασία τακτοποίησα των κτισμάτων τους. Για ποιο λόγο να δηλώσει κάποιος το ακίνητο του και να πληρώσει το σχετικό πρόστιμο, αν δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να το μεταβιβάσει στα παιδιά του; As κάνουν ό,τι έγινε με το νόμο Τρίτση, όταν νομιμοποιήθηκαν τα αυθαίρετα, αλλά τα οικόπεδα δεν έγιναν διαιρετά. Ακόμη κι αν μειώσουν τα πρόστιμα και αυξήσουν ταυτόχρονα τον αριθμό των δόσεων αποπληρωμής, αν δε ρυθμίσουν τα εξ αδιαιρέτου, θα κάνουν μια "τρύπα στο νερό"".